Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dok je Bandić čekao, županija reciklira

U tri mjeseca ne radi se posao koji traje tri godine

Četrdeset kućanstava služi se kućnim mini-komposterima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
03.11.2017.
u 09:20

Holding na Uredbu o gospodarenju otpadom nije spreman, muči ih formiranje nove cijene odvoza, kao i označavanje spremnika

Otprilike koliko traje pjesma Jurice Pađena, trajala je i kampanja Milana Bandića. Stavljao je gradonačelnik “pravu stvar na pravo mjesto” u svibnju 2014. kada je Zagrepčanima pokazivao kako će od srpnja te iste godine morati razvrstavati otpad u svojim kućanstvima.

Poskupljenja neće biti

Oni koji nisu sve shvatili iz Bandićeva spota o tome što ide u koju kantu, mogli su naučiti i na internetskoj stranici, koja danas, baš kao ni odvajanje otpada na kućnom pragu – ne postoji. Na zasebne kante za papir, biootpad i ostali komunalni Zagreb će sad ipak prisiliti Uredba o gospodarenju otpadom, kojoj se treba prilagoditi najkasnije do 1. veljače.

– Nabavit ćemo kante i ekološku infrastrukturu. Bit ćemo prvi u Hrvatskoj, kao i inače – da će se metropola uskladiti s dokumentom koji je na snagu stupio prekjučer i početi s razvrstavanjem otpada obećao je gradonačelnik Bandić, pa dodao da će o tijeku prilagodbe Zagrepčani biti obaviješteni idućih mjeseci. Ne odmah jer glavni grad, u kojem živi 25 posto stanovništva države i stvara trećinu hrvatskog otpada, već dvije godine nema Plan gospodarenja otpadom, u kojem bi se, kažu u Holdingu, trebala “opisati sva rješenja” koja će Čistoću uskladiti s Uredbom. Način na koji će kućanstva razdvajati smeće nisu razradili, no ustanovili su da bi im problem moglo predstavljati formiranje cijene, odnosno njena fiksnog i varijabilnog dijela, označavanje spremnika, odnosno njihova uparivanja s korisnicima te prilagodba voznog parka, odnosno ugradnja sustava za evidencije pražnjenja spremnika.

– Poskupljenja odvoza otpada neće biti – najavio je, međutim, već gradonačelnik Bandić, unatoč tome što će Čistoća vjerojatno morati zaposliti dodatni broj ljudi. Pokazuju barem tako statistike, jer iz Holdinga objašnjavaju kako se u prvih šest mjeseci ove godine broj radnika Čistoće povećao upravo zato što se povećao i broj spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Na javnim površinama postavljeno je 2158 spremnika za papir, 1709 spremnika za plastiku, 1621 spremnik za staklo i 337 spremnika za tekstil, a od studenog prošle godine za odvojeno skupljanje papira u obiteljskim kućama i manjim stambenim objektima podijeljeno je 65 tisuća spremnika. Da bi se po jedan našao u svakom zagrebačkom kućanstvu, nabaviti ih trebati još oko 320 tisuća, što također zabrinjava Holding, zbog “dugih rokova nabave putem javne nabave”.

Otpad na vaganje

– Treba se pripremati na vrijeme, u tri mjeseca ne radi se posao koji traje tri godine. Mi, primjerice, svoje kompostere još uvijek čekamo, dok naši susjedi iz Zagrebačke županije svoje imaju već godinama – rekla je Ana Premužić iz Horvata, dijela Brezovice u kojoj je započeo i projekt naplate smeća po volumenu. Volumenu kante, doduše, a ne smeća u njemu, koje će se sad, novom uredbom, ipak morati vagati.

Što se kompostera tiče, koji će se dijeliti krajem ovog mjeseca, Zagreb za gradovima u susjedstvu kasni tri godine, a za podzemnim kontejnerima, koje će tek početi postavljati, punih osam. Odvojeno prikupljanje otpada na pragu također je nešto na što će se stanovnici Zagrebačke županije zasigurno naviknuti prije jer recikliranje je nešto što oni rade oduvijek. U plastične vreće papir i plastiku odvajaju kućanstva Dugog Sela, Ivanić-Grada, u Jaski se plastika stavlja u vreće, dok za papir postoje posebne kante, baš kao i u Svetoj Nedelji, te Zaprešiću, dok je u Samoboru pokrenut projekt “zavrtimo otpad”, u sklopu kojeg se kod stambenih zgrada postavljaju četiri posude za odvajanje otpada na svojevrsnom vrtuljku.     

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:22 03.11.2017.

Hm, imbecilni spotić masno je plaćen austrijskoj firmi koja ima podružnicu u Hrvatskoj, a radi promidžbu za austrijski spalioničarski lobi. Što je tu nejasno? Nije zaživilo? Ma nemoj. Pitam se zašto. Cijene neće rasti. Ma nemoj. Ni u Rijeci nisu rasle osim za 108 %. I cijene vode u Zagrebu nisu rasle, osim sa četiri kune prije deset godina, na sedamnaest kuna danas. Holding nema dovoljno radnika. Ma nemoj. Ali ima još par tisuća rodijaka koji su glasovali kako treba, pa treba sve to ubaciti u mašineriju na teret grada.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:21 03.11.2017.

Hm, imbecilni spotić masno je plaćen austrijskoj firmi koja ima podružnicu u Hrvatskoj, a radi promidžbu za austrijski spalioničarski lobi. Što je tu nejasno? Nije zaživilo? Ma nemoj. Pitam se zašto. Cijene neće rasti. Ma nemoj. Ni u Rijeci nisu rasle osim za 108 %. I cijene vode u Zagrebu nisu rasle, osim sa četiri kune prije deset godina, na sedamnaest kuna danas. Holding nema dovoljno radnika. Ma nemoj. Ali ima još par tisuća rodijaka koji su glasovali kako treba, pa treba sve to ubaciti u mašineriju na teret grada.

LA
larala
14:32 03.11.2017.

ako se otpad razvrstava onda oni koji razvrstavaju trebaju biti oslobođeni placanja odvoza jer vecina toga je sirovina koja se ponovo prodaje i koristi...ovo što se pokušava uvesti je samo još jedan vid krađe građana rh. inace, ova država nema šta govoriti o smecu dokle god dopušta i podržava sve manji proizvod u sve vecoj ambalaži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije