Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novitet

U Tehničkom muzeju odsad se može vidjeti originalni fićek iz 1967.

13.07.2015., Zagreb - Zlatko Bestak poklonio je Tehnickom muzeju Nikola Tesla svoj automobil  Fiat 500 popularno nazvan Fico u originalnom stanju  iz 1955. godine. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
16.07.2015.
u 10:32

Voljom vlasnika Zlatka Beštaka zastava 750 iz 1967. udomljena je u Tehničkom muzeju

Iako je Tehnički muzej Nikole Tesle prepun sjajnih eksponata, jedan je ipak nedostajao. Nije bilo prvog svejugoslavenskog automobila – fićeka. Pogreška je ispravljena jer gospodin Zlatko Beštak iz Adamovca odlučio je besprijekornu zastavu 750 iz 1967. ustupiti najposjećenijem zagrebačkom muzeju.

Auto je tada plaćen nešto više od 800.000 dinara, isporuka se čekala pola godine, a prešao je 182.000 km.

– Nisam se smio nigdje u njemu pojaviti, a da me netko ne pita za cijenu. Odlučio sam automobil koji je kupio još moj djed Josip 1967. godine ustupiti Tehničkom muzeju jer mislim da će ovdje najviše znati cijeniti to što su dobili. Nije mi lako, u ovom sam automobilu napravio prve kilometre, prvi put s djedom išao na more. Djed nikada nije imao drugi auto, ovaj nije dozvoljavao prodati – govori nam Zlatko.

U obitelji postoji snažan automobilski gen, njega je automobilima zarazio otac. Tako danas u obitelji Beštakovih postoje i tri oldtajmera mercedesa, jedna alfa, ali i četiri originalna kombija VW T1. Kako doznajemo od muzejske savjetnice Nede Staklarević, ulagalo se dosta u restauraciju aviona, a sada su konačno i automobili došli na red.

– Teško je bilo pronaći dobar primjerak fiće, pogotovo iz tog početnog perioda. Ljudi su nas stalno pitali kako to da nema fiće. Sada će djedovi svojim unucima moći pokazati uspomenu na ondašnji život – kaže Neda Staklarević. 

Komentara 5

DU
Deleted user
15:22 16.07.2015.

Cestitke vlasniku i sva pohvla Teh. muzeju na preuzimanju ovog zanimljivog exponata. Ok, danas takvi auti izgledaju malo neobicno ali to je dio (i nase) povijesti. Inace moj je stari imao isto takvog, njegov prvi Auto ,samo bijeli.

IV
Ivanveliki
01:40 17.07.2015.

Hvala Vam Zlatko, zaista vrijedan dar muzeju

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
20:00 16.07.2015.

ajmo ,tebe je stvarno gadno pofurila voda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije