Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malonogometni turnir

U spomen na preminulog sportaša devet mjeseci izrađivao pehar težak 20 kilograma

Luka Krešimir Stipić
06.06.2021.
u 19:12

Prijelazni pehar rotirat će se među pobjednicima, a izrađivan je, objašnjava mladi akademski kipar Luka Krešimir Stipić, u ljevaonici umjetnina ALU u Ilici 85 koja je najstarija u ovom dijelu Europe

Težak je 20 kilograma, radijus mu je 60 centimetara pa je to jedan od najtežih i najvećih pehara u Europi, a vjerojatno i u svijetu. Specifičan je i po svom kružnom obliku, ali ipak najveća njegova posebnost leži u detaljima. Na njemu se nalaze četiri medalje.

Na onoj s lijeve ugravirano je pročelje crkve svetog Josipa na Trešnjevci, na gornjoj je lik toga sveca s Isusom, na donjoj su motivi trešanja, a s desne pak je trofej koji se dijeli pobjednicima futsal turnira „Cup sv. Josipa – in memoriam Matija Capar“.

Traje do 12. ili 13. lipnja

A sve povezuje motiv ljiljana koji je simbol sveca zaštitnika – radnika te čistoće i mudrosti. U sredini je usto i još jedan krug od aluminija s likom pokojnog Matije Capara, neprežaljenog hrvatskog reprezentativca, trenera i organizatora ovog zagrebačkog turnira kojeg nikad nije sam stigao osvojiti.

Ovo remek-djelo, odnosno trofej, mladog kipara Luke Krešimira Stipića rotirat će se tako u narednim godinama između pobjednika župnog kupa na koji se ove godine u roku od samo 12 sati prijavilo rekordnih 32 momčadi. Počeo je u petak i traje do 12. lipnja na terenu Osnovne škole Kralja Tomislava, a kako vele iz organizacijskog tima, svi su dobrodošli bodriti dečke iz pu- blike.  Ako im pak kiša pomrsi planove, produljit će turnir do 13. lipnja.

– Htjeli smo na taj način odati počast Matiji koji je bio duša ovog turnira. Poznavao sam ga, dapače, bio mi je i godinama trener kad sam igrao mali nogomet pa mi ga je utoliko bilo lakše modelirati. Željeli smo da trofej bude po svemu unikatan. Krug je simbol ciklusa života i postoji već nekoliko pehara takvog oblika u Njemačkoj i Francuskoj, no ovo je prvi u Hrvatskoj, a u Europi nijedan nije toliko velik i težak – objašnjava Stipić dodajući da se pehar „rađao“ devet mjeseci, a izrađen je u ljevaonici umjetnina ALU u metropoli koja je najstarija u ovom dijelu Europe.

Mladi kipar je javnosti postao poznat kada je za svoj diplomski rad lani odlučio napraviti repliku gotičke skulpture “Bogorodica s djetetom” čiji se originalni kip s kraja 15. stoljeća danas čuva u Muzeju za umjetnost i obrt.

Zapalili i svijeće za Matiju

Dobro promišljen i detaljno izrađen pokal koji spaja umjetnost i sport sastoji se od tri materijala – drva, aluminija i bronce. A ideja je za njega pak došla od sadašnjeg organizatora kupa, Josipa Štivičića. On i Matija Capar su 2010. godine u srcu Trešnjevke započeli priču ovog sportskog kvartovskog spektakla koji svake godine privuče stotine ljubitelja malog nogometa.

Za kolegu koji je stradao 4. lipnja 2018. godine na povratku s Croatia Futsal Mastersa U17 turnira u Šibeniku, točnije na autocesti kod Jastrebarskog u smjeru Zagreba, kaže da je živio za nogomet, a voljeli su ga svi, od suigrača do susjeda. Zato je i počašćen što može nastaviti tradiciju koju su zajedno započeli.

– Igra se po načelima futsala, odnosno s četiri igrača i jednim vratarom. A moraju se usto i poštivati katolička pravila. Primjerice, onaj tko opsuje isključen je iz utakmice na dvije minute. Prvi osvaja nagradu od 3000, drugi od 1500, a treći bonove u iznosu od 800 kuna. Ima osam skupina po četiri tima pa tko je prvi na listi grupe ide automatski u osminu finala, zatim četvr- tinu i tako redom – veli Štivičić. 

Utakmice će se pak, dodaje organizator, od ponedjeljka do petka igrati od 16.40 sati do 22 sata, a u subotu i nedjelju od osam do 22 sata. Zadnjeg dana je, po običaju, i fešta. Prije samog početka turnira otišli su na Mirogoj odnijeti cvijeće i zapaliti svijeće na Matijinu grobu. A održana je i misa za njega u crkvi svetog Josipa na Trešnjevci.

Prošle godine su, podsjećamo, na zidovima kod Osnovne škole Matka Laginje naslikani i murali Capara te mlade nade futsala Oskara Kadrnka, koji je s njim smrtno stradao u teškoj prometnoj nesreći.

Komentara 1

LA
lajh1985
21:59 06.06.2021.

u kini ovakvih za 9 mjeseci nastancaju milju komada :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije