Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJI I STEAM

U povodu Međunarodnog dana muzeja: Kreiranje mosta između znanosti i umjetnosti

Zagreb: Konferencija za medije u povodu 29. Edukativne muzejske akcije
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/8
17.04.2024.
u 13:28

Ovogodišnjom temom „Muzeji i STEAM?!“, koju je smislila Marija Sabolić, cilj je pokazati povezanost između prirodnih i humanističkih i društvenih znanosti. STEAM je skraćenica koja je zamijenila skraćenicu STEM i koja uz znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku obuhvaća i umjetnost.

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, na čelu s Marijom Sabolić, organizira 29. po redu, Edukativnu muzejsku akciju (EMA) koja će se održavati od sutra pa do 18. svibnja.

– Muzeji bez pedagoškog rada nisu ništa drugo nego obična skladišta – rekla je dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba, a mr. sc. Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskoj društva dodala je da ju jako veseli što čak desetak zagrebačkih muzeja sudjeluje ove godine. Smatra to odličnim odazivom s obzirom na velik broj muzeja koji je zatvoren nakon potresa.

VEZANI ČLANCI: 

EMA se održava povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava zadnjeg dana trajanja ovog događaja i tada će se predstaviti programi svih 55 uključenih muzeja iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnjom temom „Muzeji i STEAM?!“, koju je smislila Sabolić, cilj je pokazati povezanost između prirodnih i humanističkih i društvenih znanosti. STEAM je skraćenica koja je zamijenila skraćenicu STEM i koja uz znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku obuhvaća i umjetnost.

Organizatori ističu da žele pokazati da humanističke i društvene znanosti nisu odvojene od prirodnih i tehnoloških, već da s njima čine sveobuhvatnu cjelinu. Muzeji su čuvari baštine, ali također i pokretači inspiracije za stvaranjem nečeg novog – pogledom u prošlost daju uvide u budućnost.

VEZANI ČLANCI: 

STEAM vještine koriste arhitekti, grafički dizajneri, konzervatori, urbanisti, arheolozi i mnogi drugi, a upravo su to brojna zanimanja koja se nalaze u muzejima i kulturnim institucijama ili muzeji s njima usko surađuju.

Za trajanja EMA-e u muzejima će se nastojati pokazati spoj tehnološkog razvitka i društvenih promjena, napraviti eksperiment ili pokus, ispričati priču o predmetu iz različitih aspekata kako bi se pokazala ta uska suradnja između korisnika STEAM vještina i muzeja te poruka Edukativne muzejske akcije približila posjetiteljima.

GALERIJA Nevjerojatni prizori iz Zagreba: Velike gužve na biračkom mjestu u Varšavskoj

Zagreb: Konferencija za medije u povodu 29. Edukativne muzejske akcije
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije