Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

U Novom Zagrebu do siječnja 2015. prvi socijalni dućan

Višnja Fortuna
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
17.11.2014.
u 13:00

Za pomoć nezaposlenima, siromašnima, umirovljenicima Ured Višnje Fortune raspolaže svake godine s oko 400 milijuna kuna u proračunu

Na čelu je gradskog ureda koji vodi brigu o čak 200 tisuća građana u Zagrebu. I to najosjetljivijih skupina. Magistra je socijalne psihijatrije i sociopatologije, ali za sebe kaže da je, prije svega, socijalna radnica. Glavna je zadaća njezina ureda osigurati bolju kvalitetu života svojim sugrađanima i godišnje za to na raspolaganju ima oko 400 milijuna kuna. Za nezaposlene, siromašne, umirovljenike… na raspolaganju je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Za Zagreb kaže da je jedan od socijalno najosjetljivijih gradova u Hrvatskoj, ali i šire. Kada nije u svome uredu na Trgu Stjepana Radića, ističe, najčešće je u šetnji na Jarunu ili Sljemenu.

::Je li trenutačna socijalna slika Zagreba bolja nego prije deset godina?

Sigurno je bolja. Danas imamo mnogo više projekata i kvalitetnijih usluga nego prije. Više, primjerice, surađujemo s udrugama koje nam iznose konkretne probleme s kojima se ljudi svakodnevno susreću i koje mi onda pokušavamo što prije riješiti. Posao ovoga Ureda drukčiji je od drugih jer imamo velik djelokrug rada i odgovornost. Ne možete ovo raditi ako ne volite ljude i ako niste u stanju slušati.

Poziv trgovačkim lancima

::Sve je više mladih koji su nezaposleni, siromašni pa čak i beskućnici?

Zbog trenutačne situacije i krize u zemlji danas, nažalost, imamo jednu novu kategoriju građana koji su odjednom ostali bez posla, nemaju za život, a kamoli za otplaćivanje kredita. To su i mlađi i stariji. Ali, ne možemo im izaći u susret jer nisu korisnici Centra za socijalnu skrb. Upravo kako bismo pomogli i njima, ali i gotovo 13 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu manju od tisuću kuna, pripremamo projekt “socijalni dućan”, a prvi će biti u Novom Zagrebu.

Posao ovoga Ureda drukčiji je od drugih jer imamo velik djelokrug rada i odgovornost

Pozvat ćemo velike trgovačke lance da doniraju hranu i higijenske potrepštine, a očekujemo da će biti otvoren do kraja siječnja. Ako se ukaže potreba, projekt ćemo proširiti i na ostale gradske četvrti.

::Hoće li se povećavati cijene u domovima za umirovljenike?

Postoje četiri stupnja njege i svaki ima svoju cijenu. Moramo osigurati oko 12 milijuna kuna za domove, ali sve ovisi o novom proračunu. Ako ne bude dovoljno novca, morat ćemo ići na povećanje. U pripremi je i izgradnja pet novih domova. Osim toga, u planu je našim starijim sugrađanima osigurati servise, primjerice, ako trebaju vodoinstalatera ili bravara. To je dio širenja mreže socijalnih usluga, što smo si zacrtali u novom Socijalnom planu do 2020. godine.

Prostori u Sopnici Jelkovec

::Što je glavni fokus novog Socijalnog plana?

Pripreme su trajale dvije godine, a u tome je sudjelovalo tridesetak stručnjaka. Četiri su strateška cilja: zapošljavanje, i to prioritetnih skupina, a to su mladi i dugotrajno nezaposleni, potom širenje mreže socijalnih usluga, zaštita ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, ali i jačanje administrativnih kapaciteta.

::Kada će početi izgradnja Centra neovisnog življenja za osobe s invaliditetom?

Taj je projekt već krenuo. Udrugama za osobe s invaliditetom dali smo na korištenje prostore u novim zgradama u Sopnici Jelkovec. A pokušat ćemo neka sredstva za to izvući i iz fondova EU. U planu je i Centar za starije gluhe osobe, za što trenutačno tražimo prostor.

::Zbog kojih vam se problema građani najčešće javljaju?

Riječ je, većinom, o novčanoj pomoći, socijalnim stanovima i troškovima stanovanja. Grad plaća troškove stanovanja onim građanima koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć. Po zakonu ne možemo postupiti drukčije, a htjeli bismo pomoći svima koji nam se jave. Glavna politika našega Ureda jest da primimo sve građane koji nam se obrate i da im pokušamo pomoći koliko je to u mogućnosti i nadležnosti Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Komentara 2

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
20:33 17.11.2014.

Ha ha fortuna sa dva stolca koji je sad odabrala pa to je nevjerovatno kako plivaju u svim vodama boze sacuvaj

DR
dragica949
06:35 18.11.2014.

Super,još samo da ukinu plaće i mirovine ,a za stanovnike svakog kvarta postave kotlove i dijele hranu i frtalj kruha.Idealno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije