Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucija digitalne pismenosti

U hrvatske škole stiže 15 tisuća uređaja pomoću kojih će djeca učiti programirati

Zagreb: Predstavljanje projekta Revolucija digitalne pismenosti i isporuke 15.000 microbitova osnovnim školama
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/4
12.05.2023.
u 09:51

- Danas se puno priča o umjetnoj inteligenciji i tome kako će svijet izgledati u budućnosti, a ova djeca će biti sudionici toga svijeta za par desetljeća i moraju prilagođavati načine razmišljanja situaciji da u vremenima koje dolaze budu kreatori toga društva - istaknuto je na konferenciji povodom predstavljanja projekta.

Hrvatskim školama sprema se revolucija digitalne pismenosti,  najavljuje to projekt Rotary kluba Zagreb u sklopu kojega će 290 hrvatskih osnovnih škola dobiti posebne micro:bit uređaje kojima će djeca moći učiti vještine programiranja i robotike.

Ukupno 15.000 uređaja vrijednih skoro 400.000 dolara bit će raspoređeno po školama, a osigurana je i edukacija 1200 učitelja i knjižničara koji su važna karika za uspješno provođenje projekta.

Hrvatska je među prvim zemljama u svijetu koje će na ovaj način poticati STEM vještine kod djece u ranoj dobi s ciljem da se doprinese digitalnoj pismenosti. Osim korištenja uređaja u sklopu nastave, učenici će ih moći posuditi u knjižnici i odnijeti kući, naglašavaju inicijatori.

Član projektnog tima ispred Rotary kluba Zagreb Centar Ivan Vidaković na konferenciji za medije napomenuo je da se djeci od početka obrazovanja treba pružiti mogućnost da budu kreatori, a ne samo konzumenti.

- Vjerujem da ne postoji nitko tko sumnja da nam je tehnologija promijenila živote i da će nam promijeniti još više. Da bi mi kreirali društvo blagostanja moramo također investirati u vještine koje mogu proizvesti proizvode visoke kvalitete, a to se ne može bez obrazovanja -  zaključio je.

Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska koja je sponzor projekta, naglašava da je njima kao tehnološkoj kompaniji bitno ulaganje u digitalni napredak i razvoj za što je nužno zainteresirati djecu za STEM područje i omogućiti im sredstva potrebna za učenje.

- Danas se puno priča o umjetnoj inteligenciji i tome kako će svijet izgledati u budućnosti, a ova djeca će biti sudionici toga svijeta za par desetljeća i moraju prilagođavati načine razmišljanja situaciji da u vremenima koje dolaze budu kreatori toga društva - istaknuo je.

Uz Rotary klub Zagreb Centar koji je pokrenuo projekt, surađuju i s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a financiran je dobrovoljnim prilozima Rotary zajednice iz Hrvatske i svijeta, hrvatskih ICT tvrtki i bespovratnim sredstvima Rotary zaklade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije