Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

U Biškupićevoj školi urušava se knjižnica, a u učionici dva razreda

odra, škola (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
15.09.2010.
u 20:46

U zagrebačkoj OŠ Odra učitelji i 340 učenika rade u teškim uvjetima.

Ako za djecu nema novca, nemamo budućnosti i loše nam se piše! Riječi su to Slavka Ćavara, ravnatelja Osnovne škole Odra u Zagrebu koja je u izuzetno lošem stanju, bez sportske dvorane i dovoljno prostora za više od 340 učenika koji pohađaju nastavu u dvije smjene. A osnovno je obrazovanje u derutnoj školi stekao i sadašnji ministar kulture Božo Biškupić.

Razočaran u školstvo

Škola koja je sagrađena 60-ih godina prošloga stoljeća prvobitno je bila namijenjena za dvaput manje učenika nego što ih ima danas.

– Razočaran sam u cijelo školstvo. U nas se ništa ne mijenja. Trebamo se vratiti djetetu. Ne možemo ih prepustiti same sebi. Svoje obveze trebamo shvatiti ozbiljno – jasan je Ćavar, posljednji ravnatelj Vukovarske gimnazije prije pada grada, bivši povjerenik Vlade za školstvo u Vukovaru i nekadašnji vanjski član saborskog odbora za obrazovanje. Kako napominje Ćavar, primjeri novosagrađene škole u Puli u ovoj situaciji nisu potrebni, naprotiv.

– Zauzimam se za to da se svoj djeci omoguće bolji uvjeti nego što je to bilo kad sam ja prije 35 godina krenuo u prosvjetu – istaknuo je.

Djeca koja pohađaju nastavu tjelesnog odgoja u predvorju škole svakako su zakinuta u usporedbi sa svojim vršnjacima. No iako je cijeli objekt loš, učenike i učitelje to ne sprečava da postižu sjajne rezultate na natjecanjima, pa tako škola ima prvaka iz matematike u Zagrebu i trećeg na državnim natjecanjima.

Objekt iživljavanja

Škola koja je tek nedavno dobila nove prozore zbog nedostatka mjesta bila je prisiljena podijeliti neke učionice kako bi se uopće mogla održavati nastava. Tako je bilo i s tehničkom, koja služi i kao informatička radionica.

Knjižnica je, pak, u odvojenoj zgradi, odnosno u išaranoj ruševini, vlažnoj i neprimjerenoj za arhiviranje udžbenika i knjiga, a kamoli za učenike.

– Zamislite kako je meni ovdje raditi. Vlaga je neizdrživa i uništava knjige. Opasno je jer se zgrada polako urušava – rekla je Julija Panjičanin koja radi u knjižnici.

– Ova je zgrada postala objekt iživljavanja i mi ništa ne možemo poduzeti – ogorčen je ravnatelj.

Na pitanje zašto se ništa nije učinilo kako bi se stanje popravilo, ravnatelj odgovara:

– Problem je što je zemlja na kojoj je škola nacionalizirana, pa su na početku 90-ih susjedi polagali prava na dio zemljišta i zbog toga se nije gradila nova sportska dvorana ni dodatni prostori za naše učenike, no to je samo odugovlačenje zbog kojeg mi se svakodnevno žale zabrinuti roditelji – obrazložio je Ćavar koji već pune četiri godine čeka najavljenu obnovu.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
21:52 15.09.2010.

Biškupić ne mari za hrvatsku djecu. Zauzet je financiranjem č*etničkih spomenika, knjiga, tjednika. Ne stigne čovjek svuda. Kad nema dovoljno novaca ZNA SE tko ima prednost!

SA
saracant
23:35 15.09.2010.

Ova skola je zivo ruglo......Dok nas ministar Božo kolekcionira veliku zbirku vrijednih i skupih slika poznatih umjetnika skola mu se pred nosom urusava pfff.... ..TZK se odrzava u hodniku u kojem su gablec, priredbe, i svaka vrsta dogadjaja, i dada hodnik jos sluzi kao neka vrsta \"izuvalista\" i ko zna za kaj jos !!!! A ovi susjedi sta poloazu pravo na nekakvo zemljiste , vuku za nos sve samo da bi neku lovicu jos dobili , a isplaceno im je sve do zadnje lipe ili dinara prije 40 godina kad se skola gradila. Neki su dobili drugu parcelu koja je jos vrijednija nego ono sta su oni dali, +takodjer isplacen im je novac i ko zna kakvi jos bonusi za te njihove vrtove ! Nemres vjerovat koja sprdacina od ljudi i od ove baNANA dRzAvE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar Časna seka
Časna seka
22:15 15.09.2010.

Zato što je Biškupić korpulentniji, pa je preopteretio strukturu zgrade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije