Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planira se i pothodnik

Tuđmanov trg u Zagrebu na čekanju je 16 godina. Sad će raditi novi projekt

storyeditor/2022-02-08/PXL_020221_31675303.jpg
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
10.02.2022.
u 08:36

Postojeće rješenje za uređenje, kažu u četvrti Črnomerec, nije dovoljno kvalitetno

Bili su to veliki planovi. Ispod trga se trebala nalaziti podzemna garaža na dvije etaže, u sredini vodena instalacija, a sa strane boćalište. Spominjale su se i šetnice, stakleni paviljoni, a u centralnome dijelu podigao bi se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Tako se planiralo daleke 2013. godine prazan i pust Trg dr. Franje Tuđmana pretvoriti u park kakav se, primjerice, može vidjeti u Amsterdamu, a autor ideje bio je arhitekt Nenad Fabijanić, čiji je idejni projekt pobijedio na gradskom natječaju.

U predizbornom programu

I nije to bio prvi put da se predlagalo uređenje ove, za stanovnike zapada dijela grada najvrednije zelene površine, jer je sličan plan Fabijanić predlagao i 2006., kad je park dobio ime, ali i 1998., kad je taj prostor još bio ledina bez naziva. No te su se ideje postupno spremale u neku od gradskih ladica. Posljednji plan pojavio se tik pred lokalne izbore 2021. godine, a tada je ideja bila da se trg uredi bez građevinske dozvole, malim komunalnim akcijama. Da bi se doznalo što žele lokalni stanovnici, provedeno je i anketno istraživanje.

– Projektni zadatak predviđa uređenje pješačkih staza, hortikulturno uređenje postojećih drvoreda, park za pse te proširenje dječjeg igrališta i elemenata za rekreaciju – kazali su nam prije točno godinu dana u Uredu za strategijsko planiranje. I dok je bilo onih koji su tu ideju podržali, glasni su bili i oni koji su prigovorili što se tako ozbiljan zahvat provodi bez detaljnog projekta i natječaja. Izbori su u međuvremenu došli i prošli, no ništa se ozbiljnog nije dogodilo.

– Nešto smo malo pofriškali, zamijenili klupe. Ali ne, obnova se nije realizirala u onom obimu u kojem je to bilo planirano – kažu nam iz redova Vijeća gradske četvrti Črnomerec. I tako vrijeme prolazi, a 56 tisuća kvadrata parka koji čine trg i dalje je neiskorišteno. Šetnica je jedna te prolazi samo dijelom parka, ostatak površine pun je blata, a sadržaj se svodi na malo dječje igralište uz Ilicu te boćalište koje je ipak sagrađeno. Noću je prostor slabo osvijetljen, a danju izgleda golo i pusto. Upravo zato njegova je "rekonceptualizacija u mjesto susreta koje građankama i građanima nudi razne tipove javnih sadržaja" bila dio predizbornog programa platforme Možemo! koja je danas na vlasti. Upitali smo ih stoga što planiraju učiniti u vezi sa svojim obećanjem i postoje li neki novi planovi što se tiče uređenja, ali odgovor nismo dobili od Gradske uprave, već od predsjednika Vijeća gradske četvrti Črnomerec Dražena Lučanina.

– Pregledali smo projekt koji je u predizbornom razdoblju napravljen za površinu Trga Franje Tuđmana. Iako je imao neke dobre odlike, poput uključivanja mišljenja građana provođenjem javne ankete, ustanovili smo da ponuđeno rješenje nije dovoljno kvalitetno za tako važnu zelenu površinu. Također, po tom je projektu planirana izgradnja sanitarnog čvora i rasvjete, za što je potrebna građevinska dozvola koja nije ishođena – ističe Lučanin. Dodaje da se on i njegovi kolege možemovci i dalje zalažu za revitalizaciju trga, ali po pravilima struke.

Povezivanje s Trešnjevkom

– Za tako veliku zelenu česticu mora se provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj. Već smo održali nekoliko sastanaka baš na tu temu sa svim relevantnim akterima. Komuniciramo i s HŽ-om oko mogućnosti gradnje pothodnika koji bi povezao Črnomerec i Trešnjevku te zelene zone Trga Franje Tuđmana i Trga Republike Francuske sa sportsko-rekreativnom zonom Doma sportova. Također, planiramo i konačno povezati biciklističku stazu na Prilazu baruna Filipovića s biciklističkom mrežom u Donjem gradu. Za projektiranje svih ovih stavki osigurali smo pozicije u Programu građenja Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet – kaže šef četvrti. •

Komentara 22

DU
Deleted user
09:48 10.02.2022.

Možda bi trebalo finaciranje prepustiti našim tajkunima. Oni bi trebali iz zahvalnosti prihvatiti finaciranje spomenika i parka. A s obzirom na njihove menadžerske sposobnosti projekt bi bio davno završen.

DI
dino85
10:21 10.02.2022.

Tradicija u Hrvata je nekad bila kada glava kuće ode, sačeka se ostavinska pa se porodica skupi i svi daju nešto za spomenik, ako ga otac nije sam podigao za života. Samo ovi koje je nama ostavijo +200, nepoštuju tuu tradiciju već žive po nekim novim načelima.

TV
tvrdapixa
17:01 11.02.2022.

Pazi ovu konststaciju "...56.000 kvadrata i dalje je neiskorišteno...". Pa zakaj ne zasade kuruzu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije