Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1postozagrad

Traže registar zagrebačkih javnih površina i svih ulica

kućni broj (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
08.11.2013.
u 17:00

Volonterska platforma “1postozagrad” pokrenula je inicijativu za očuvanje starih ploča s kućnim brojevima i imenima ulica u svim starim dijelovima grada,

Plave pločice s bijelim natpisom novi je sustav označavanja imena ulica, trgova i zgrada brojevima u gradu koji je simbolično počeo u lipnju, a projekt bi trebao trajati četiri godine. Iako će u staroj jezgri grada bijele pločice s crvenim rubom i tamnoplavim natpisom i dalje zadržati autentičan izgled, volonterska platforma “1postozagrad”, na čelu s aktivistom Sašom Šimpragom, nedavno je pokrenula inicijativu za očuvanje starih ploča s kućnim brojevima i imenima ulica u svim starim dijelovima grada, pa tako i u Donjem gradu.

Od Grada traže rješenje koje bi omogućilo implementaciju novog, ali na način da se stare i vrijedne ploče sačuvaju na autentičnim lokacijama.

Osim toga, Saša Šimpraga predlaže da projekt novih ploča rezultira stvaranjem javnog online registra svih zagrebačkih javnih površina te sadrži podatke o tome kada i po kome ili čemu su ulice nazvane te da uključuje sva bivša imenovanja tamo gdje ih je bilo.

Podsjetimo, Grad će sufinancirati jedan dio nabave i ugradnje pločica, a građani u staroj gradskoj jezgri platit će pločicu 153,12 kuna, a na ostalom području cijena pločice je 48,75 kuna.     

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
08:11 09.11.2013.

Meni je zanimljivo zašto uzimaju strae ploče, kad ih mogu jednostavno pofarbati s vodootprnim frabama i tako uštedjeti novce Sedam brojeva obojeno za nešto manje od 100 kuna A izgledaju jednako kao onaj broje kojeg je milanče prikucao na zgraduzgradu Vlaška 42 i slikao se na lojtrama kao pravi cirkusant

VI
Vito
08:25 09.11.2013.

U zakonu o kućnim brojevima jasno piše da svaka zgrada mora imati broj ----- Nigdje u zakonu ne piše kakvog oblika taj broj mora biti ----- Tako da ne vidim apsolutno nikakvog opravdanja za pljačku onih koji imaju brojeve naeve na svojim kućama ----- Najblesavije mi je i pisanje imena ulice uz broj kuće usred te ulice, na primjer Ilica, duge nekoliko stotina metara ---- Mogu razumjeti pisanje imena na prva dva i zadnja dva broja, ali pisanje imena ulice uz svaki kućni broj, a ima 240 kućnih brojeva je samo plaćanje nesposobnosti pronalaženja drugih poslova ---- Meni izgleda da naplaćuju po količini znakova na jednoj ploči, u Zagrebu, -----budući po dalmatinskim gadovima vidim kamene ploče s imenima ulica uz objašnjenje tko je osoba čije ime ima određena ulica, ----a sumnjam da su u Dalmaciji manje "željni" novca ---- Još me buni jedno: gdje završavaju star aluminijske ploče? ----Prodaju li ih u "obojene metale, ili ih bacaju na smeće ---- Ako ih prodaju, onda na njima i zarađuju, ako ih bacaju, onda ....???

VI
Vito
08:31 09.11.2013.

Zašto uopće stare brojeve miču s kuća? ---- Pogotovo kad stavljaju iste brojeve s istim imenom ulice u istom gradu ---- Kuća ima dovoljno prostora da pored starog može biti i novi broj ---- aAko su pak oni koji "gledaju"edaju" brojeve neuki, nepismeni, njima je i tako svejedno kakava broje "vide" --- budući niti na novim kućnim brojevima nema "bar cod" pa da bi ih mogli skenirati i tako "saznati" gdje se "nalaze"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije