Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski pokret

Traže odgodu primjene novog modela otpada u Zagrebu do 2023. godine, objasnili i zašto

Odlukom Državnog inspektorata glomazni otpad Zagreba ne smije više voziti na odlagalište u Sisak, ali ni na Jakuševac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.08.2022.
u 10:40

Stupanjem na snagu ove odluke u cijelosti, a kada nisu zadovoljeni nužni uvjeti za njezinu primjenu imalo bi za posljedicu novo, lošije i kaotičnije stanje s povećanim troškovima i neredom, poručuju zastupnici Gradske skupštine iz DP-a

Klub zastupnika zagrebačkog Domovinskog pokreta od gradonačelnika Tomislava Tomaševića i gradske uprave traže da se primjena novog modela prikupljanja i naplate odvoza otpada prolongira do 1. srpnja 2023. godine. Podsjetimo, ona bi trebala na snagu stupiti a nešto malo više od mjesec dana, 1. listopada. 

Prijedlog je na dnevnom redu nadolazeće sjednice Gradske skupštine, a time bi se primjena novog modela produljila na punih godinu dana od prvog planiranog datuma, 1. srpnja 2022. godine. U DP-u objašnjavaju da je razlog prolongiranja loše stanje s otpadom u Zagrebu. 

– Stupanjem na snagu ove odluke u cijelosti, a kada nisu zadovoljeni nužni uvjeti za njezinu primjenu imalo bi za posljedicu novo, lošije i kaotičnije stanje s povećanim troškovima i neredom umjesto mirnog i od korisnika prihvaćenog prijelaza na kružno gospodarenje  otpadom. Uvjeti koji nisu zadovoljeni odnose se primarno na nužnu komunalnu infrastrukturu za kompostiranje, kao i na sortirnice suhih reciklabilnih tvari. Isto tako, potreban je bitno drugačiji pristup informiranju i edukaciji korisnika usluge s ciljem postizanja dovoljne razine prihvaćenosti nove sheme prikupljanja – objasnili su u klubu zastupnika Domovinskog pokreta, na čelu sa Slavenom Dobrovićem. 

Grad se priprema za novi model još od siječnja, kad su ga najavili, a od 15. rujna trebale bi biti dostupne nove vrećice koje će se koristiti umjesto standardnih. Koštat će 2, 4 i 8 kuna, ovisno o litraži. Na taj će se način naplaćivati odvoz, uz fiksnu naknadu od 45 kuna. Osim  toga, svi će spremnici morati biti pod kontrolom vlasnika nekretnine - ili u boksevima, ili u haustorima, smetlarnicima i u dvorištima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije