Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOK

Topić: U 2010. više obrta zatvoreno nego otvoreno

topic
Arhiva Vl-a
14.01.2011.
u 17:57

Trenutačno je aktivno 90.615 obrta s ukupno 210.213 zaposlenih - kazao je na današnjem tradicionalnom domjenku s novinarima čelnik HOK-a

Negativni trendovi nastavljeni su u obrtništvu. Lani je zatvoreno više obrta nego što ih je otvoreno, a smanjio se i broj zaposlenih. Trenutno je aktivno 90.615 obrta s ukupno 210.213 zaposlenih - kazao je na današnjem tradicionalnom domjenku s novinarima Mato Topić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Više od polovice zatvorenih obrta je u uslužnom sektoru - trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu i prometu, koji izrazito osjećaju posljedice gospodarske i financijske krize, no situacija nije bolja ni u proizvodnom sektoru. Gotovo nepremostiv problem za mnoge je obrtnike neplaćanje njihovih usluga. Ozbiljnost situacije potvrđuje i rast blokiranih računa obrtnika, istaknuo je navodeći kako je broj insolventnih danas tako veći od 40 tisuća, a njihove nepodmirene obaveze iznose čak 6 milijardi kuna.

- Najveći problem je siva ekonomija - tvrdi čelnik HOK-a. Obrtnike, naime, i te kako pogađa neregistrirano obavljanje djelatnosti, jer je takav nelegalan rad izrazita i nelojalna konkurencija registriranim obrtnicima, upozorava Topić.

Neregistrirano obavljanje djelatnosti nije opterećeno nikakvim davanjima niti za poreze niti za doprinose, te je stoga u mogućnosti ponuditi niže cijene. Zbog toga gubi i državni proračun na prihodovnoj strani, a u konačnici cjelokupno društvo, jer država sa smanjenim prihodima ne može kvalitetno obaviti sve svoje socijalne funkcije.

HOK je, istaknuo je danas čelnik HOK-a, krajem 2008. godine – sluteći nadolazeću krizu, među prvim institucijama u Hrvatskoj, Vladi RH predložila 30-ak anti-recesijskih mjera, s posebnim naglaskom na obuzdavanje sive ekonomije.

- Od naših predloženih mjera manji dio je u međuvremenu usvojen i proveden, ali to nije dovoljno i ne možemo biti zadovoljni te ćemo i dalje inzistirati na bržoj provedbi naših zahtjeva i prijedloga - rekao je, ističući kako su pozitivni primjeri, uz donošenje Zakona o sprečavanju rada na crno, među ostalim, i ukidanje neradne nedjelje za trgovce, kompromisno rješenje za ugostitelje s izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, odgoda kabotaže za male brodare, fleksibilniji uvjeti za prijevoznike, uvođenje naknada za rodilje...

Ali, i nadalje je ostalo za riješiti pitanje financijske nediscipline, kvalitetnijeg rješenja strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva, problem visokih kamata na poduzetničke kredite i reprogramiranje postojećih kredita, kao i visoko porezno opterećenje.

- I dalje tražimo olakšice za prve tri godine novootvorenih obrta, izjednačavanje prava obrtnika s pravima radnika u slučaju zatvaranja obrta te podizanje granice za ulazak u sustav PDV-a - rekao je, a isto tako i konačno rješavanje problema otkupa poslovnih prostora u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Rješavanje svih ovih problema u velikoj bi mjeri dovelo do poboljšanja uvjeta poslovanja obrtnicima, ali i u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, kazao je Topić.

Komentara 21

SW
swimm
18:50 14.01.2011.

Topicu ne govoriš istinu...Hdz konstantno radi na prizivanju stranih investitora i uzletu domaceg gospodarstva,ali oni ne mogu ništa kada se nitko ne odaziva;))))))

OB
-obrisani-
19:44 14.01.2011.

Upravo je država kriva,,što zatvorih prerađivačku tvrtku,a ljude poslah na burzu. Država ne plaća,a uzima robu i potražuje PDV u roku 90 dana iako preuzetu robu plaća najranije u roku 180 dana... kad se zbroje još svi mogući nameti i porezi,,,najbolje ućiniti je : Kljuć u bravu i čekati bolja vremena

GO
Gothard
12:42 16.01.2011.

Poslovni oglasnik za tvrtke, obrte, majstore različitih profila. Rezervacija hotela diljem svijeta. Avionski letovi. MamaMia.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije