Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uručili otkaze

Zatvara se romski vrtić: 'Tomašević nam je rekao nam da Grad nema novca'

Vrtićanci
Luka Stanzl/PIXSELL
11.04.2022.
u 16:27

S 300 tisuća godišnje financiramo program i naše djelatnice, a pomoć smo dobivali putem javnog poziva za jednokratnu potporu udrugama. No, gradonačelnik Tomašević ove godine rekao nam je da novca nema - kaže nam Seferović

Već više od 25 godina u zagrebačkim Kozari putevima djeluje vrtić Ceferino Jimenez Malla. Vrtić je to za romsku vrtićku djecu, a mališani u dobi od 4 do 7 godina u njemu uče hrvatski jezik te se lakše integriraju u društvo. Djeca koja su nekoć ondje sjedila i družila danas su završili srednje škole, pa i fakultete, no čini se da je sad svemu tome kraj. Jer je voditeljica Senija Seferović na Svjetski dan Roma 8. travnja, svojim djelatnicima uručila otkaze

- Mi ne djelujemo kao standardni vrtić, već kao program prilagodbe i integracije Romske djece u sklopu Unije Roma Hrvatske. Ona ovdje uče hrvatski jezik ali u svemu se ponašamo kao da smo vrtić - imamo cjepne kartone, evidenciju djece, baš sve. S 300 tisuća godišnje financiramo program i naše djelatnice, a pomoć smo dobivali putem javnog poziva za jednokratnu potporu udrugama. No, gradonačelnik Tomislav Tomašević ove godine rekao nam je da novca nema, i da neće biti pomoći putem ovog javnog poziva - kaže nam Seferović. Djeca ondje pet dana u tjednu provode po pet sati, zajedno se druže, igraju, crtaju. Donedavno ih je bilo oko 15, sad ih je 11 Vrtić Ceferino Jimenez Malla ime je dobio, inače, po nepismenom romskom blaženiku, koji se borio za školovanje RomaU goste im je došao i poznati hrvatski meterolog Zoran Vakula. Generacije djece su onde odrasli prije odlaska u prvi razred osnovne škole. No ta priča sada je završena. 

- U Gradu su nas uputili u ministastvo da tamo ponovno apliciramo naš projekt. A ne možemo se prijaviti na druge pozive jer su za ovu godinu već istekli. Jednostavno nema novca i gotovo – kaže Senija Seferović. Mjesecima apeliraju već na pomoć, kontaktirali su i zastupnika Roma Veljka Kajtazija, ali njihovu poruku nije nitko čuo. 

- Tomašević je tek sad uspio dogovoriti sasrtanak sa ljudima iz ureda koji predstavljaju nacionalne manjine. Djeca će i dalje ovdje moći dolaziti dva puta tjedno na dva i pol sata u sklopu male škole, ali prije su ovdje bila svaki dan - govori Seferović. 

Oko ovog slučaja upitali smo i Grad, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo. 

Ključne riječi

Komentara 12

PV
prcko.vita
17:22 11.04.2022.

Zašto sam ja sama plaćala masno boravak djece u vrtiću ako to u stvari plaća gradonačelnik?

IG
igorl
11:54 12.04.2022.

Ne razumijem kako segregacija tocno pomaze u integraciji u drustvo, al dobro. U svakom slucaju, nadam se da ce djeca sad ici u neki regularni vrtic.

DU
Deleted user
19:55 11.04.2022.

Trebalo bi pronaći sredstva i za ubuduće. Jer zamisao je pohvalna : "Vrtić je to za romsku vrtićku djecu", a radi lakše integracije u društvo... Na slažem se kako je to romski vrtić. To je ,baš kao i svi ostali , hrvatski vrtić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije