Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKE FINANCIJE

Tomašević se pohvalio rezultatima mandata: 'Pokrili smo deficit bivše gradske vlasti od 185 milijuna eura'

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
Goran Stanzl/PIXSELL
25.03.2024.
u 15:29

U 2023. je tako, navode s Radićeva trga, ostvaren čime je u potpunosti pokriven preostali nezakoniti dug

Iako Zakon o proračunu obavezuje jedinice lokalne samouprave da moraju imati uravnotežene proračune, kao i da, za razliku od države, ne smiju planirati deficit, prethodna gradska uprava je u periodu 2016. - 2020. svake godine ostvarivala nezakonit deficit, koji se popeo na 185 milijuna eura, ustvrdili su to u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

-Dolaskom sadašnje uprave akumulirani deficit iznosio je 185 milijuna eura, uz rizik da se isti poveća na čak 317 milijuna eura budući da je na prihodovnoj strani bila planirana prodaja zemljišta Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke koja se nikad nije u stvarnosti namjeravala izvršiti. Rješenje za taj nezakoniti dug koje je prethodna vlast predvidjela jest Odluka Gradske skupštine iz prosinca 2020., kada je gradonačelniku naloženo uzastopno ostvarivanje suficita od 2022. do 2025. godine, odnosno tako da je prošla vlast sebe te obaveze oslobodila u izbornoj 2021. godini- poručili su s Radićeva trga. 

Dodaju i kako je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem u drugoj polovici 2021. uspjela zaustaviti znatno povećanje akumuliranog deficita, kada je manjak iznosio samo četiri milijuna eura nakon čega je, dodaju, započeo oporavak gradskih financija. U 2023. je tako, navode, ostvaren višak u iznosu od 137 milijuna eura, čime je u potpunosti pokriven preostali nezakoniti dug. O tome će biti izvještena Gradska skupština kroz Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2023.

VEZANI ČLANCI: 

-Rejting agencija Standard & Poor's koja je nakon dugih 13 godina prošlog petka vratila kreditni rejting Gradu Zagrebu iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede, ističući pritom kako je ova gradska uprava učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja. Također, Zagreb je u 2024. godinu ušao sa skraćenim rokovima plaćanja, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga- napominju s Radićeva trga. A gradonačelnik je istaknuo kako su ovakvi financijski rezultati važni kako bi financijski snažan Zagreb mogao i dalje nastaviti nositi teret inflacije umjesto građana.

-Trudit ćemo se da do kraja godine ne dođe povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije. U 2024. godini imamo razvojni proračun, koji planira oko 220 milijuna eura investicija u projekte poput Paromlina, Doma sportova, bazena Špansko, Sarajevske, stambene izgradnje u Podbrežju, kao i brojne škole, vrtiće, zdravstvene, socijalne i kulturne ustanove. Želim da se do kraja mog prvog mandata u svakom dijelu Zagreba vidi da je napokon došlo vrijeme razvoja i okretanja budućnost- istaknuo je Tomašević.

VIDEO: Zoran Milanović: Bit ću premijer zato što ste me natjerali na to. Da, u kampanji sam

Komentara 11

IV
ivitok
19:40 25.03.2024.

Čime se ti hvališ? Pa Bandić ti je ostavio grad s 28.000 € BDP-a per capita, druga Istra je na 18.000 €. Zagrebova ekonomija su 60% strana predstavništva i javne državne firme. Zagreb je centraliziran grad koji bi propao bez javno-državnih firmi i državnih institucija. 80% obnove Zagreba nakon potresa provodi Vlada. Od početka mandata izmišljate probleme u Zagrebu da bi sebe uzdigli. Koliko vam se djece rodilo u Zagrebu? 500 manje u odnosu na Bandićeva vremena koji je s duplo manjim proračunom radio duplo više od vas i imao novac za majke odajateljice koji ste vi ukinuli. Vaš jedini uspjeh je taj što ste Zagrepčane navikli na gore, pa su se pomirili s time da tramvaji rijeđe voze, da su grafiti na zgradama i da smaće mora uvijek biti oko zgrada.

BU
burza
08:59 26.03.2024.

Jad i bjeda sve sto su napravili garbanje klupica mackica tepiha pješačke zone

OL
olujasviholuja2
14:18 28.03.2024.

Paromlisku je trebalo prodati neka se grade stanovi ili nešto drugo od čega će grad imati finaciske koristi, a ne knjižnice( 500 metara od nacionalne knjižnice) ,kon.dvorane ... a što će biti trošak za proračun grada i zapošljavanje uhljeba možemovaca i sdpeovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije