Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljena "škola i zajednica"

Tomašević: Gradski vrtići neće poskupljivati

Zagreb: Tomašević otvorio proces prijava za sedmu generaciju najvećeg startup akceleratora – Startup Factory
Antonio Jakus/PIXSELL
Autori: Hina, Ida Balog
02.09.2022.
u 12:19

Prvi je to takav program ponuđen svim gradskim srednjim školama, za sada se prijavilo 816 učenika u 36 škola, rekao je Tomašević

"Škola i zajednica" prvi je program u Zagrebu koji će učenicima srednjih škola omogućiti da aktivno sudjeluju u lokalnim promjenama, a predstavili su ga jutros zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Luka Juroš.

- Po prvi puta u Zagrebu se uvodi ne samo program građanskog odgoja i obrazovanja i to, u ovom trenutku u 36 srednjih škola, nego je to i prvi puta da se u gradu uvodi bilo kakav fakultativni predmet na inicijativu Grada i na razini cijelog sustava. Taj je predmet ponuđen svim gradskim srednjim školama - rekao je Tomašević. 

Naglasio je i kako će se taj predmet uvesti odmah na početku naredne školske godine, ocijenjivat će se te postati dio kurikuluma u školama koje su ga odabrale. Kroz njega će se srednjoškolci imati prilike educirati o modernim izazovima, onim ekološkim, socijalnim i sl. 

- Živimo u dosta kriznim vremenima gdje se okolnosti globalne razine, a koje utječu na lokalnu, mijenjaju iz dana u dan. Ovaj će predmet svakako osposobiti učenike koji su ga odabrali da bolje razumije te izazove te da se bolje nose s njima. Cijeli program postavljen je problemski kako bi sami učenici demokratski birali probleme na koje se žele fokusirati u svojoj lokalnoj zajednici - istaknuo je te dodao kako očekuje da će neki od tih učenika uskoro pokucati na vrata lokalnih vlasti, upozoriti ih na probleme i zahtjevati da se isti riješe. 

Na novi se pogram za sada prijavilo 816 učenika zagrebačkih srednjih škola, a edukaciju je prošo 91 nastavnik. Premet je koji neće imati fiksni sadržaj već se će on mijenjati te se prilagođavati učenicima, ovisno o problemima na koje će se fokusirati. 

- Organizirat će se minimalno 55 skupina koje će sudjelovati u ŠIZ-u i to učenika 2. i 3. razreda srednje škole, a pojave ili problemi na koje će se fokusirati kretat će se u 11 tematskih cjelina, od sporta, preko medija u kulture do demokracije, ljudskih prava i sl. - izjavio je Jokić.

Dodao je i kako će predmet imati 70 nastavnih sati godišnje, odnosno po dva sata tjedno, a nastavnici kojima on ulazi u normu bit će plaćeni iz centralnog obračuna. Onima pak kojima će se ti sati ubrajati u prekovremeni rad, založio se, kaže, da budu adekvatno plaćeni za dodatan rad

- Zagreb je jedan od gradova s najnižim cijenama vrtića i tako će za sada ostati - rekao je Tomašević odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju uvođenja srednjoškolskog predmeta Škola i zajednica.

Istaknuo je i da je Zagreb jedan od gradova koji ima socijalni cenzus zbog kojeg su cijene vrtića socijalno diferencirane prema mogućnostima roditelja.

- Naša politika je da dječji vrtići budu što dostupniji svima - rekao je gradonačelnik.

Što se tiče zbrinjavanja otpada, Tomašević je odbacio primjedbe da je diskriminatorna odluka po kojoj građani izvan centra moraju sami platiti bokseve za spremnike otpada, a oni u centru ne budući da će Grad tamo financirati podzemne spremnike.

- Podzemne spremnike u svojim središtima imaju i drugi europski gradovi poput Ljubljane - rekao je Tomašević, istaknuvši i to da građani u centru grada plaćaju veću komunalnu naknadu, kao i spomeničku rentu.

Referirajući se na cijenu jednog boksa koji košta oko 20.000 kuna gradonačelnik je rekao da se ona dijeli na 35 stanova jer je toliki kapacitet jednog boksa.

Dodao je da bi bilo najbolje da građani svoje smeće ipak stave u za to predviđeni prostor u zgradi ili na privatnu parcelu.

Nabava boksova za odlaganje komunalnog otpada koji će se nalaziti na javnoj površini odnosi se na slučajeve kada ne postoji smetlarnik, odnosno prostorija za odlaganje smeća unutar same zgrade.

Komentara 4

BS
Blue_shirt
16:10 02.09.2022.

"Potrebno je, međutim, da se svi srednjoškolci, bez obzira za koje se zanimanje pripremaju, upoznaju s osnovama marksističkog pogleda na prirodu i društvo i da se suoče s marksističkim formuliranim i izvođenim spoznajama o osnovnim egzistencijalnim i humanističkim problemima naše epohe i suvremenosti" Nista mi naucili nismo, ovo je inace opis ovog novog predmeta ali prije 50tak godina

SA
sasha68
16:19 02.09.2022.

samo u prvim razredima srednje je 10000 učenika, ušlo u šiz 81..velik uspjeh ideologa ttejca

TB
Tbc
15:04 02.09.2022.

najs

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije