Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj petogodišnje trakavice

Tomašević državi prodao APIS za gotovo 38 milijuna eura i isplatio sva dugovanja

Zagreb: Obilazak cjelovito obnovljene Gimnazije Tituš Brezovački
Marko Lukunic/PIXSELL
27.12.2023.
u 11:52

Godinama najavljivana prodaja Apisa konačno se realizira, a njome će Grad isplatiti sva dugovanja prema državi

Grad Zagreb prodao je Republici Hrvatskoj manjinski udio u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) i isplatio sva dugovanja prema državi, javili su u utorak iz gradske uprave. Odluka je izglasana na posljednjoj sjednici Gradske skupštine 12. prosinca, a ugovor o kupoprodaji potpisali su gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar financija Marko Primorac.

Udio Grada u Apisu iznosi 49 posto, a prodajna cijena rezultat je nalaza neovisnog procjenitelja vrijednosti poslovnog udjela, i iznosi 37,779.000,00 eura, od čega je dio novčana transakcija, a dio prebijanje. Ovom transakcijom, Grad Zagreb nakon dugo vremena više nema nikakvih dugovanja prema državi, nastalih slijedom pozajmica zbog COVID-19 i zagrebačkog potresa.
 
Podsjetimo, priča o prodaji APISA traje od 2018. kada ju je najavio pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Početna cijena bila je oko 18 milijuna eura, no dvije godine kasnije ponuda je podignuta na 77 milijuna eura.

Sadašnji gradonačelnik Tomislav Tomašević kao i ostatak gradske oporbe bio je protiv prodaje. Predomislio se kada je preuzeo vlast pa je prodaja Apisa najavljena na predstavljanju proračuna za 2022. 

 

Ključne riječi

Komentara 18

MA
Matija100
12:08 27.12.2023.

Ko i obično. Tomašević se predomislio kad je preuzeo vlast. Ima li neka predizborna najava oko koje se nije predomislio i tako prevario birače. Sve je oko njega ispala laž.

DA
dario5555
13:25 27.12.2023.

stalno se predomišlja;sva njegova obećanja pala u vodu;Predomislio se vezano za zatvaranje Jakuševca,Predomislio se za Pripuza,Predomislio se za naknade za roditelje odgojitelje;Sada se predomislio za prodaju jedine dobre pozitivne firme u vlasništvu grada i ˝nas građana˝.Prodaje naše srebro___ŠTA JE IDUĆE?

EJ
ejStef
13:33 27.12.2023.

Opet država spašava Zagreb, toliko niti Bandiću nisu pomagali. To je ono, kada si totalno nesposoban, onda svi za tebe plaćaju... APIS je uhljebnička firma, a poziciju na tržištu može zahvaliti isključivo državi i birokraciji. Broj zaposlenih je još za Milanovića rastao nekoliko puta, a broj programera (tj. onih koji stvarno nešto i rade) je ostao skoro isti... Lako tako funkcionirati kada ti je država gazda i osigurava ti posao iz proračuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije