Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva obljetnica

"To što je grob Milana Bandića još uvijek bez spomenika velika je sramota nove vlasti"

Povodom obljetnice Bandićeve smrti, čelništvo njegove stranke položilo vijenac
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/16
28.02.2022.
u 18:33

Uoči prve obljetnice njegove smrti na Mirogoju bilo je hladno i vjetrovito, no to nije spriječilo njegove bliske suradnike, poklonike i uže članstvo BM365 – Stranke rada i solidarnosti da mu dođu odati počast

Zagrebački bokci, kumice na Dolcu, zaposlenici Holdinga i gradske uprave, HDZ Dubrava, SDP Žitnjak, pjevač Mate Bulić... Brojna, naizgled nespojiva imena dočekala su nas na lentama četrdesetak vijenaca na grobu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Jutro uoči prve obljetnice njegove smrti na Mirogoju bilo je hladno i vjetrovito, no to nije spriječilo njegove bliske suradnike, poklonike i uže članstvo BM365 – Stranke rada i solidarnosti da mu dođu odati počast.

Na Mirogoju i Prica

S crvenim ružama u rukama, okupilo se njih pedesetak. Zajednički su ih položili na grob, a potom se okupili u kratkom molitvenom obredu koji je predvodio monsinjor Zlatko Koren, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog. Prije nešto manje od godinu dana Koren je predvodio gradonačelnikov pogreb.

Nakon molitve, svećenika je prva pozdravila Natalija Prica, gradonačelnikova bliska suradnica za koju se vjeruje da je s njom proveo svoje posljednje trenutke. Prica je skrušeno monsinjoru zahvalila na molitvi, a potom se među prvima udaljila s Mirogoja. Slično je postupila i prilikom obilježavanja Bandićeva rođendana kada je također došla odati počast pokojniku.

– Pamtim ga kao predivnog čovjeka, ali i po tome što je ostavio Zagrebu, možda najviše po žičari. Kada se otvorila, bio sam žalostan što nije doživio prvu vožnju, ali i ponosan što su je Zagrepčani dobro prihvatili – rekao je Jadranko Baturić, nekadašnji šef vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, a danas predsjednik gradske organizacije stranke BM365. Slično je kazao i predsjednik stranke Slavko Kojić.

– Takav se neće ponoviti. U povijesti se katkad dogode takve osobe koje su veće i drugačije od ostalih. Jedna od njih bio je i Milan Bandić. Njegov lik u sjećanju Zagrepčana ne blijedi, a tako će i ostati. Milan Bandić bio je socijalno osjetljiva osoba, humanist, uključiv, pa je u njegovim projektima bilo mjesta za sve, i lijeve i desne, sirote i bogate – naveo je Kojić.

Zanimljivo, među okupljenima na obilježavanju ni ovoga puta nije bilo nekih njegovih bliskih suradnika koji, u vrijeme dok je bio živ, nisu propuštali priliku da se s njime druže ili fotografiraju.

– A što ćete, to je tako. Oni koji su u bliskosti s njim imali neke svoje interese nestali su kada je nestalo Milana Bandića. Iznenade me ovakve godišnjice jer tada shvatim koliko brzo vrijeme teče. Čini mi se da su u ovih godinu dana mnogi Zagrepčani shvatili što je on za njih radio, a što (ne) radi nova vlast – poručio je pak Pavle Kalinić, jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

Ono što svima prvo upadne u oči kada pohode Bandićev grob svakako je lokacija, pokraj “plota”, s druge strane arkada. Druga stvar koja se primjećuje skroman je drveni križ na njegovu grobu. Usprkos tome što je prošlo godinu dana, dugogodišnji zagrebački čelnik još uvijek nema nadgrobni spomenik.

Najavljena i tužba

Prošlog je četvrtka Vesna Bandić, pokojnikova udovica, apelirala na novu gradsku vlast da uredi grobnicu njezina supruga te je pokrenut prijenos vlasništva nad grobnicom s Grada na obitelj. To, međutim, nije jednostavno jer postoji sumnja da Bandićevo grobno mjesto nije sasvim legalno. Utvrđuje se je li pokopan mimo procedure, na zelenoj površini pokraj arkada koje su pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, upozoravaju njegovi kritičari.

– Bandićevi bliski suradnici naprosto su izabrali lokaciju koja im se učinila “zgodnom” i lažno utvrdili da se ona nalazi unutar polja 112 A, jer je to polje slučajno bilo najbliže. No sve to je jasno i očekivano od Bandićeve ekipe, ono što je nejasno je zašto se sada i Tomašević tako ponaša – poručuju pak iz Udruge SOS Mirogoj.

Na prebacivanje vlasništva s Grada na obitelj reagirao je i SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek, koji je najavio tužbu protiv Grada jer smatra da se radi o privatizaciji javnog prostora.

– Neka su pitanja ostala otvorena, no čini mi se da se ta saga privodi kraju na zadovoljstvo Zagrepčana, ali i obitelji Milana Bandića. Budući spomenik bit će primjeren značaju gradonačelnika. Velika je sramota nove gradske vlasti to što je ovdje još uvijek drveni križ umjesto spomenika gradonačelniku kojemu su Zagrepčani ukazali povjerenje u šest mandata – poručio je Kojić.•

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
Zagreb2711
01:25 02.03.2022.

MB je zakopan uz cestu kao tat i lopov .To mjesto nije oznaceno kao groblje . tako nema spomenika , tocka.

Avatar drot kefa
drot kefa
17:04 03.03.2022.

Dobar mu je i drveni križ, a ako obitelj želi više neka naprave o svom trošku dovoljno im je ostavio.

Avatar fredi
fredi
21:38 02.03.2022.

Nije zaslužio spomenik. Ako ga gđa želi, neka ga naruči i sama plati. Naravno, nakon što ga pokopa na legalnom grobnom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije