Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud zabranio štrajk

Tisuću radnika prosvjedovalo protiv otpuštanja u HT-u

prosvjed ht (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.01.2012.
u 10:28

Uz nas su na prosvjedu i naši kolege iz drugih država gdje ova njemačka kompanija također posluje. I svi se suočavamo s istim bahatim odlukama poslodavca, komentirao je Juko Cikojević, koordinator sindikata u Hrvatskom telekomu

Oko tisuću radnika Hrvatskog telekoma iz svih krajeva Hrvatske, uz potporu kolega iz Grčke, Mađarske i Crne Gore, prosvjedovalo je na središnjem zagrebačkom trgu kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo stanjem u HT-u i najavljenim otpuštanjem 450 zaposlenika.

"Šparajte na sebi, bando menadžerska", "Dobit se ne postiže otkazima", neki su od transparenata koje su nosili....

– Naša je kompanija u Hrvatskoj prošle godine ostvarila čistu dobit od 1,8 milijardi kuna, a s druge strane prijeti otkazima. Uz nas su na prosvjedu i naši kolege iz drugih država gdje ova njemačka kompanija također posluje. I svi se suočavamo s istim bahatim odlukama poslodavca – komentirao je Juko Cikojević, koordinator sindikata u Hrvatskom telekomu. Osim prosvjeda za danas je bio planiran i jednodnevni štrajk, no, objašnjava Cikojević, sud ga je zabranio. Mnogi su djelatnici uzeli jedan dan godišnjeg odmora kako bi došli u Zagreb prosvjedovati, iznio je.

– Ako se spremaju otkazi u tvrtki s dobiti od više milijardi kuna, što će biti u manje uspješnima?! – zapitao se Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske. – Ovo je početak borbe koju nismo htjeli – najavio je Ivan Majdak iz Sindikata radnika hrvatskih telekomunikacija.

Sindikalni čelnici pozvali su Vladu da napravi zakonodavni okvir koji će štititi gospodarstvo Hrvatske.

– Umjesto odljeva profita stranim vlasnicima tražimo poreznu politiku koja će poticati investiranje u Hrvatskoj i čuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj – naveli su u obraćanju izvršnoj vlasti.

Kolona prosvjednika uz zvižduke svoje je nezadovoljstvo izrazila i ispred njemačkog veleposlanstva gdje su  uručili prosvjedno pismo veleposlaniku i zatražili da multinacionalna kompanija Deutsche Telekom ne izvlači dobit iz Hrvatske, već sudjeluje u oporavku gospodarstva Hrvatske ulaganjem u infrastrukturu i čuvanjem radnih mjesta.

Posljednja postaja prosvjeda bila je zgrada uprave Hrvatskog telekoma, čiji su menadžeri dobili obilje prosvjednih povika i zvižduka. No, kako im se nitko iz uprave nije obratio, prosvjednici su se razišli. Uprava HT-a im je putem glasnogovornice poručila da se svi problemi mogu riješiti samo za stolom.

– Naši socijalni partneri imaju pravo na prosvjed, no u HT-u i dalje smatramo da se sva otvorena pitanja trebaju rješavati unutar kompanije u okvirima socijalnog dijaloga. Sva važna radnopravna pitanja zaposlenika određena su kolektivnim ugovorom koji je na snazi od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2012. i koji su potpisala sva tri sindikata, a zaposlenicima jamči visoku razinu prava koja su višestruko iznad hrvatskog prosjeka, uključujući i otpremnine (šest puta veće od zakonom propisanih, u prosjeku oko 360.000 kn bruto). Kompanija u potpunosti poštuje sve odredbe kolektivnog ugovora te očekujemo i od sindikata poštivanje obaveze socijalnog mira – poručuju iz HT-a.

Sindikalci kažu da je teza o 360.000 kuna otpremnine neistinita.

– To je čista laž! Da bi otpremnine bile 360 tisuća kuna bruto, to bi značilo da radnik ima više od 60 godina starosti i 40 godina staža, a plaća mu je bila 19.000 kuna. Stvarne otpremnine iznose između 200.000 i 230.000 bruto, što je neto iznos od 160.000 do 180.000 kuna – tvrdi Ivan Majdak iz Sindikata radnika hrvatskih telekomunikacija.

Ključne riječi

Komentara 31

DO
doktorica
11:44 24.01.2012.

a kad su se otpuštali radnici iz drugih velikih tvrtki nikoga za to nije boljela briga......

VA
vatra
13:08 24.01.2012.

nak taj svoj kvazi socijalkomunizam prodaju nekom drugome. jesu li ti ljudi pali sa Marsa? poslodavac im ima pravo dati otkaz kad god poželi i bez razloga s tim da pri tom mora poštivati zakon . ( otkazni rok, pravo na otpremninu). a ti radnici nemaju pravo određivati vlasniku što će on raditi sa svojim novcem. i to je to.

AU
autoritet
11:07 24.01.2012.

Pa što veliki menadžer Mudrinić uopće radi osim što otpušta ljude i soli pamet Vladi da treba poticati zapošljavanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije