Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN ŽUPANIJE

Timova Hitne pomoći imaju 30, a trebalo bi im još 20

13.01.2012., Zagreb - Ministar zdravlja Rajko Ostojic urucio je kljuceve za ukupno 50 vozila koje je Ministarstvo nabavilo kroz projekt ' Unapredjenje hitne medicinske sluzbe i investicijskog planiranja u zdravstvu'.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
05.12.2014.
u 10:30

Velika Gorica ima 70.000 stanovnika, nema bolnicu i ima samo pet T1 timova

Zagrebačka županija krenula je u novu borbu s Ministarstvom zdravlja od kojeg očekuje da im poveća broj T1 timova Hitne pomoći (liječnik, medicinska sestra i vozač) sa sadašnjih 30 na 50. Umjesto po pet timova u Samoboru, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Vrbovcu i Dugom Selu, u Županiji traže da Gorica dobije 10 timova, Samobor i Zaprešić po sedam, Jastrebarsko šest, Vrbovec i Dugo Selo po pet te da se hitni timovi dodijele i Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini koji sada imaju samo dežurstvo liječnika u ambulanti.

Apel ministarstvu

– Zagrebačka županija već dvije godine osigurava po 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za dodatne timove, a priključili su joj se i gradovi i općine, no to je u nadležnosti Ministarstva od kojeg očekujemo intervenciju – kazao je župan Stjepan Kožić. Podsjetio je da su sličan apel Ministarstvu slali prošle godine. Prema analizi koju su naručili zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije, jedan tim pokriva prosječno 100 km2, dok oni u Zagrebu pokrivaju oko 10 km2. Istovremeno je najbliža bolnica udaljena oko 40 kilometara. Usporedili su Goricu i Karlovac. Naime, u Velikoj Gorici, u kojoj stanuje 70 tisuća osoba, na raspolaganju je pet timova, grad nema bolnicu, a zaduženi su i za zračnu luku, dok Karlovac ima 55 tisuća osoba, 10 timova i svoju bolnicu. Još je veći paradoks usporedba Ivanić Grada i Čakovca. I jedan i drugi grad imaju po 27 tisuća stanovnika, no dok Čakovec ima svoju bolnicu i 10 timova hitne pomoći, u Ivanić Gradu postoji samo liječničko dežurstvo u domu zdravlja.

Dnevno 50 intervencija

Prema podacima Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, tijekom 2013. te u prvih šest mjeseci 2014. pružili su 25.720 intervencija, što je oko 50 dnevno. – Povećanjem broja timova i vrijeme intervencije približilo bi se optimalnom vremenu zbrinjavanja, a za teške ozljede i hitna stanja postigao bi se standard zlatnog sata jer bi jedan tim skrbio za približno 5-7 tisuća stanovnika na prostoru od oko 75 četvornih kilometara – istaknuli su iz Zavoda.

Osim prijedloga upućenog Ministarstvu zdravlja, Županijska skupština Zagrebačke županije jučer je donijela i proračun za 2015. godinu koji iznosi 305,824.000 kuna. U blagajnu će se zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak sliti oko 11,5 milijuna kuna manje pa će smanjiti plaće zaposlenih za 6 posto, smanjit će i naknade političkim strankama i vijećnicima, a neće se rezati na gradnji škola i poticajima gospodarstvu i poljoprivredi.

>>U Zaprešiću skuplja komunalna naknada, u Vrbovcu vrtić i prijevoz

Komentara 1

PO
Pošten11
10:52 22.12.2014.

Odlično, ionako sve smrdi na korupciju u gradu Ivanić Gradu. Sve ide preko gradonačelnika Lešinara i već je cijelu vojsku svojih ljudi ugurao, svi natječaji su namješteni, sramota za Lešinara. Isto tako svaki natječaj u dječjem vrtiću Ivanić za odgajatelja, domara, čistačicu što je namješten to nikog nije briga. Sramota za gradonačelinka Lešinara i ravnateljicu Ranku Partizanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije