Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaće u Skupštini

Tatjani Holjevac milijun, ostalima 'džeparac'

tatjana holjevac
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
17.04.2013.
u 14:00

Provjerili smo tko su najbolje plaćeni skupštinski zastupnici. Davor Bernardić, šef Skupštine, sada je na saborskoj plaći.

Najbolje plaćeni skupštinski zastupnici dobivaju prosječnu mjesečnu naknadu veću od prosječne zagrebačke plaće (6400 kuna) koja je za tisuću kuna veća od prosječne plaće u zemlji (5480 kuna). Istovremeno 120.000 radnika u zemlji radi za minimalac od 2200 kuna. Najvredniji je rad potpredsjednice Skupštine Tatjane Holjevac koja, osim mjesečne plaće od oko 17.000 kuna koju prima kao profesionalna potpredsjednica, dobiva i oko 4900 kuna za sjednice odbora.

T. Holjevac nije željela s nama govoriti o primanjima, već je naglasila da sve dobiva kao i ostali zastupnici, sukladno odlukama Skupštine. T. Holjevac bila je na svakoj od 48 sjednica, a 28 se puta javila za raspravu. Predsjednik Skupštine Davor Bernardić kaže da je imao plaću između 16.000 i 17.000 kuna, no po završetku zasjedanja Skupštine “prebacio” se na saborsku plaću. Potpredsjednica Morana Paliković-Gruden (HNS) najveći dio dobiva na račun potpredsjedničkog mjesta – 5000 kuna na mjesec. Ona je bila i najagilnija – za raspravu se prijavila čak 115 puta, a bila je na 44 od 48 sjednica.

Najaktivniji

Slijedi je druga potpredsjednica Danira Bilić (HDZ) koja je dobila prosječno 6370 kuna na mjesec. Ona je također aktivna – bila je na 47 sjednica i 90 je puta raspravljala. Sadašnji šef kabineta premijera Tomislav Saucha, dok je do siječnja 2012. bio u Skupštini, imao je prosječno veća primanja od nje – 6500 kuna. Odlično stoji i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Margareta Mađerić koja je mjesečno prosječno uprihodila 6300 kuna. Bila je na 47 sjednica, dala je 53 prijedloga i 87 puta sudjelovala u raspravi.

Nejednakost u plaćama

Zastupnici su dobivali paušal za sjednicu Skupštine od oko 2300 kuna (ako su u mirovini, 1850 kuna), a za svaku sjednicu odbora ili drugog radnog tijela dobivali su još oko 2500 kuna (umirovljenici 2000 kuna). Ivan Katalenić, šef zagrebačkog sindikata državnih i lokalnih službenika, drži da nije u redu da zastupnici za povremeni rad dobiju iznos koji radnik zaradi radeći osam sati svaki dan.

>>Znate li koliko se milijuna troši na rad Gradske skupštine?

>>Kandidati T. Holjevac u EU parlamentu lobirat će za žene

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije