Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova taksi-luka

Taksisti iz Zagreba hoće na Pleso – u Buzinu će se napraviti okretište

pleso
Goran Jakuš/PIXSELL
16.10.2012.
u 11:00

Taksisti bi od Buzina do Zagreba nudili putnicima jeftiniju uslugu. Zagreb je vlasnik 35 posto Zračne luke, a njegovi taksisti ne smiju čekati putnike

Umjesto sukoba na gradskim ulicama, zagrebački taksisti odnedavno se bore za 250 novih licencija. Uz borbu za dozvole, taksisti bi uskoro mogli zajednički krenuti i u borbu da slobodno smiju dočekivati putnike na stajalištu Zračne luke Zagreb. Takvo što brani im sadašnji Zakon o obavljanju taksi-djelatnosti, jer jedini u Zračnoj luci smiju dočekivati putnike vozači velikogoričkog udruženja taksista.

Granica grada

– Iako je Grad vlasnik 35 posto udjela u Zračnoj luci, naši taksisti ondje ne mogu dočekivati mušterije. To smo pokušali riješiti ugovorom s Velikom Goricom, ali oni ga već osam mjeseci ne žele potpisati – kazao je Mijo Bezer, pomoćnik pročelnika u Uredu za promet. Dodao je kako se time čini šteta putnicima i turistima jer su sadašnje cijene vožnje prilično velike. Ako u Gorici ne potpišu ugovor o slobodnom taksiranju, Bezer taksistima savjetuje da podrže inicijativu da se u Buzinu, gdje počinje Grad Zagreb, a završava Velika Gorica, uredi poligon gdje bi dočekivali klijente. Tada bi marketingom trebali putnicima savjetovati da uzmu velikogorički taksi iz zračne luke samo do Buzina, gdje će ih oni čekati s jeftinijim cijenama. Vožnja bi time sa sadašnjih dvjestotinjak kuna u noćnim satima bila jeftinija i do 60 kuna, pa bi se korisnicima i isplatila. Razlika u cijeni po danu prema sadašnjim cijenama je manja, ali ako se uzme u obzir noćna vožnja, nedjelja i blagdani, ušteda je značajna. Za projekt su zainteresirani u svim udruženjima jer sada smiju iz Zagreba voziti do Plesa, ali ne i uzimati putnike natrag. Tako se vraćaju praznog vozila, a isti problem imaju i velikogorički taksisti koji 90 posto svojih vožnji imaju iz aerodroma u Zagreb, a samo 10 posto prema Gorici.

Od ugovora ništa

– Ista je stvar i u Splitu, Zadru, Dubrovniku pa je najbolje rješenje da se promjeni Zakon, odnosno da se dozvoli taksistima koji dolaze iz grada kojemu luka i gravitira da smiju obavljati svoj posao – rekao je Željko Petković, predsjednik udruženja Radio Taksija. Dodao je da je bolje naći trajno rješenje, ali da opcija Buzin može postati atraktivna. Sličan stav imaju i u Cammeu. Dražen Medić, tehnički direktor grupacije Cammea, kazao je da se boji da klijenti to ne bi prihvatili zbog komocije jer bi trebali presjedati, ali da bi konačne cijene bile znatno niže.

– Grad je vlasnik dijela zračne luke i mora se naći način da se riješi sadašnja situacija. Gradonačelnik je nedavno obećao da će razgovarati s gradonačelnikom Gorice, pa se nadamo da će se jednim potpisom riješiti problemi – rekao je Medić.

U Eko taxiju su također podržali inicijativu te i sami izračunali da bi putnicima bila isplativa. Iz Velike Gorice su kazali kako nema ništa sporno u sadašnjoj odluci kojom njihovi taksisti voze iz zračne luke, a zagrebački u nju.

– Ako se želi nešto poduzeti, treba mijenjati zakon – kazao je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos aludirajući da od ugovora s Zagrebom neće biti ništa.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
james49
11:22 16.10.2012.

Nikako nisam prijatelj ucjene i reketa. Ali molim fino, aerodrom Zagreb se nalazi na ulazu u Veliku Goricu i od centra je udaljen 2,5km. I taj i takav aerodrom ne podlježe vlasništvu Velike Gorice, nego je taj teren izvlašten i pripada gradu Zagrebu iako područje Velike Gorice počinje u Velikoj Mlaki. Pa s toga i ne vidim veliki razlog da se bilo što u postojećem stanju mijenja!

AU
autoritet
13:43 16.10.2012.

Tko je uopće pisao te zakone koji nemaju veze s realnim životom, to je pitanje.

VE
vekica
22:53 18.10.2012.

Samo komplicirate, gdje ne treba. Ugodite putniku, jer zbog njega i postojite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije