Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u galeriji kranjčar

Svratite na Magzanovu izložbu posvećenu lepoglavskoj čipki

Lepoglavska čipka
Anto Magzan
18.10.2023.
u 15:00

Glasovito tradicijsko umijeće u fokusu je postava nagrađivanog fotografa

Hrvatski fenomen koji se nalazi i na popisu UNESCO-ove kulturne nematerijalne baštine dolazi u Galeriju Kranjčar, ali ovoga puta na fotografijama i videografijama. Riječ je o lepoglavskoj čipki, kojoj je izložbu posvetio nagrađivani fotograf Anto Magzan, a posebnost joj je i u tome što su ljepote tradicijskog simbola uhvaćene kamerom mobitela Xiaomi 13T.

Magzanovo umijeće dosad je ovjenčano brojnim nagradama u različitim kategorijama, poput ulične i crno-bijele fotografije, a njegove najnovije radove posvećene čipki možete razgledati od danas. Čipkarsko umijeće u Lepoglavi procvat je doživjelo krajem 19. i početkom 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay, koja je prva organizirala izradu i oplemenila je narodnim ornamentom, a nakon Prvog svjetskog rata pokrenuti su tečajevi, radionice i škole čipkarstva.

>>VEZANI ČLANCI: 

Prepoznatljiva po geometrijskim i stiliziranim cvjetnim i životinjskim motivima, lepoglavska čipka postala je cijenjena i na brojnim međunarodni festivalima. Osim posjeta izložbi, poklonici jedinstvenog tradicijskog blaga večeras u 19 sati mogu svratiti i na besplatni koncert Ženskoga vokalnog ansambla Čipkice i Ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije u Etnografskome muzeju, kojim se obilježavaju Dani europske baštine.

>>VIDEO: Nova instalacija u tunelu Grič

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije