Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Dojenje je zakon u Zagrebu”

Svaka klupa u gradu klupa je za dojenje

Dojenje je zakon u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
02.10.2016.
u 08:15

Dojenje ne bi trebalo biti tabu, kažu članovi udruga koje su, s Gradom, promovirale prirodni način hranjenja beba

Zašto je važno dojiti, kada treba početi s postupnim odvikavanjem djeteta od dojke, što napraviti ako majka nema mlijeka, kome se obratiti ako dijete jednostavno odbija hranu – raspitivale su se jučer na zagrebačkom Cvjetnom trgu majke i one koje to tek trebaju postati.

Edukacija je ključna

Od pitanja nisu prezali ni očevi, što je, objasnile su predstavnice udruga sudionika u kampanji “Dojenje je zakon u Zagrebu”, iako u prvu ruku možda ne izgleda uobičajeno, vrlo često.

– Zovu nas i tate, ali, naravno, češće razgovaramo s majkama. Obratiti nam se može svatko tko ima dijete od jednog dana do pet godina, a ono s čime se roditelji uglavnom bore jest djetetovo neprihvaćanje dojke, noćno dojenje, vrijeme kada treba početi s dohranom – objasnila je Nevia Župan, patronažna sestra s Telefončića, telefonskog savjetovališta za rani razvoj djece, kojem se majke svakodnevno mogu obratiti od devet do 21 sat. Savjete mogu potražiti i u Hrvatskoj udruzi savjetnica za dojenje, u kojoj kažu da je dojenje važno ne samo za majku i dijete nego i za cijelu zajednicu.

– Prevencija svih bolesti počinje upravo dojenjem, koje je ključno za održiv razvoj. Majke je potrebno educirati, ali im i dati do znanja da se imaju kome obratiti u slučaju da ih nešto muči ili im nije jasno – ispričala je savjetnica za dojenje i medicinska sestra Banana Kunina. Da je dojenje zaista zdravo za dijete potvrdila je i Dawn Habijan iz organizacije La Leche League, koja je jučer na Cvjetni trg došla sa svojom kćeri.

– Ovo mi je drugo dijete i s njim, što se dojenja tiče, postupam kao i s prvim. Prvih šest mjeseci, savjetuje tako i UNICEF, dojenje je ključno za razvoj djeteta, a dojiti bi trebalo barem do djetetove druge godine. Dakako, može i nakon toga, po želji majke – rekla je Dawn Habijan, dok je Ana Novina iz udruge Roditelji u akciji istaknula kako bi se majke trebale osjećati slobodno dojiti bilo gdje.

Otvaranje savjetovališta

Upravo njezina udruga napravila je i jastučiće na kojima piše “Mjesto za dojenje” kako bi svaka klupa u gradu postala mjesto na kojem se majke osjećaju ugodno.

– Upravo to i jest cilj kampanje “Dojenje je zakon u Zagrebu”. Klupe za dojenje ne moraju se posebno označavati jer svaka bi klupa trebala biti ta na kojoj majka u miru može nahraniti svoje dijete – objasnila je Mirela Šentija iz Gradskog ureda za zdravstvo te najavila otvaranje klupe za prematanje sljedeći tjedan u Prilazu baruna Filipovića.

Također, u domu zdravlja u istoj ulici, ali i na adresi Ninska 14, otvorit će se Savjetovalište za majke i djecu.     

>> Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja

>> Dojenje je korisno za bebe, majke i za ekonomiju

Komentara 9

Avatar punkufer
punkufer
14:54 03.10.2016.

Dojenje je super za dijete. No, dojenje ne spada u javnost jer ženske grudi ne prestaju biti (sekundarni) spolni organ samo zato jer žena ima dijete. Zaborevite ove feminističke gluposti i ponašajte se pristojno. Zbog vas samih.

RP
rpzagreb
18:48 02.10.2016.

Civilizirano i kulturno !

TH
than
01:20 03.10.2016.

Pa nije svaka klupa za dojenje... Ako cemo ici tako onda se lagano mozemo prozvati na seksualnost i da muski izbace nesto i da... I to je prirodno, ipak su ljudi zivotinje (zene zele dojiti okolo, a muskarci izbacivati okolo)... Nemam nista protiv dojenja u javnosti, ali da to bude sto manje vidljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije