Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaz je besplatan

Što su koronine svijetle točke doznajte večeras na predavanju u zagrebačkoj Zvjezdarnici

Pixabay
08.11.2023.
u 08:00

S početkom u 20 sati predavanje pod nazivom "Koronine svijetle točke" održat će Filip Matković iz hvarskog Opservatorija koji će, među ostalim, posjetiteljima objasniti zašto su koronine svijetle točke važnim pojavama za razumijevanje Sunčeve atmosfere od površine Sunca do same korone

Što su koronine svijetle točke, koje ih fizikalne karakteristike čine toliko posebnima te sve o Sunčevoj atmosferi zainteresirani mogu doznati večeras na besplatnom predavanju u zagrebačkoj Zvjezdarnici u Opatičkoj 22.

S početkom u 20 sati predavanje pod nazivom "Koronine svijetle točke" održat će Filip Matković iz hvarskog Opservatorija koji će, među ostalim, posjetiteljima objasniti zašto su koronine svijetle točke važnim pojavama za razumijevanje Sunčeve atmosfere od površine Sunca do same korone. 

VEZANI ČLANCI: 

Sunčeva atmosfera ima vrlo kompleksnu i slojevitu strukturu s bogatstvom različitih manjih struktura i pojava, gdje se među najučestalijima ističu koronine svijetle točke. Strukture su petlji plazme malih razmjera u Sunčevoj atmosferi usporedive s veličinom planeta Zemlje koje se protežu od Sunčeve površine do niske korone, a u svakom trenutku može ih se naći u gotovo bilo kojem području na Suncu.

Prvi put otkrivene se u letu raketne sonde 1969. gdje su opažene kao sjajne točkaste strukture u rendgenskom zračenju Sunčeve korone, prema čemu su dobile ime, no tek su nedavno poprimile veću važnost zbog izrade sve boljih instrumenata za opažanje Sunca.

VEZANI ČLANCI: 

Nedavna istraživanja pokazuju kompleksnu 3D strukturu i evoluciju koroninih svijetlih točaka s bogatstvom različitih fizikalnih svojstva i pojava prisutnih čak i u drugim dijelovima Sunca, primjerice u aktivnim područjima, što čini koronine svijetle točke malim laboratorijem za proučavanje fizike Sunčeve atmosfere. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije