Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

Stari Zagreb u blagdanskom ruhu: Proklijali luk, okićeni 'kinč', kokotanje na kokošji Badnjak i hladetina nakon polnoćke

26.12.2022.
u 19:51

Uoči Svetog Nikole na glavnom zagrebačkom trgu između dva rata obično bi se kupovalo na Nikolinjskom sajmu. Najprodavanije su bile zlatne grančice i tzv. kipeki – figurice za jaslice

Komentara 2

ZP
zeljko.posaric.9
19:43 27.12.2022.

Stari Zagreb a djeca na slici nose šajkače.

Avatar Svračak
Svračak
20:50 26.12.2022.

Pola ljudi koji danas slave Božić ne zna da su 24.12. Adam i Eva. U mnogim krajevima Hrvatske taj se dan išlo čestitati po kućama Adama i Evu a osoba i to se strogo pazilo da bude muška, nazivala se u Slavoniji "položaj". Kada bi ta osoba došla u kuću čestitala je Adama i Evu, počela bi kokodakati i kukurikati i čučnula iza vrata a domaćica bi ju posula žitom i kukuruzom. To se radilo zbog toga da kokoši dobro nesu i da bude puno živadi na dvorištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?