Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Stare natpise tvornica i malih obrta slikaju i spašavaju od zaborava

14.01.2015., Zagreb - Napustena tvornica za preradu mesa Zagrepcanka, poznatija kao stara zagrebacka klaonica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Anto Magzan/Pixsell
21.01.2015.
u 09:45

U sklopu projekta Spasi znak! traže i lokaciju za Muzej slova

Obnova starih tvorničkih natpisa, znakova i logotipova Zagreba.

Tako se u najkraćim crtama može opisati projekt "Spasi znak!", koji je pokrenuo umjetnički par Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić. Želeći spasiti zaustavljanje uništenja nekadašnje proizvodnje, odlučili su fotografski dokumentirati stare natpise diljem grada.

–S nekadašnjim proizvodnjama, koje danas zjape prazne i propadaju nestaju i natpisi na pročeljima, koji su također dio kolektivne memorije - kažu Krištofići, koji su u višesatnim šetnjama gradom zabilježili ostatke tvornice Sljeme u Sesvetama, kompleks tvornice Badel, Zagrepčanku, Gredelj, bivšu tvornicu Kamensko...

No, zabilježili su i stare natpise nekadašnjih knjižara, izdavačkih kuća, trgovina tekstilne i tehničke robe, urara, frizera, obućara, krojača, poplunara...

–U godinu dana snimanja gotovo preko noći zatvorio se niz lokala, prostori po gradu zatvoreni su, izlozi prelijepljeni i prljavi - dodaje autorski dvojac i ističe da su snimke okupili u knjizi čiji je izdavač Umjetnička organizacija Kultura umjetnosti, kojoj su osnivači. Projekt ide dalje i fotografije se i dalje prikupljaju, pa su osnovali i stranicu na Facebooku, gdje pozivaju građane da šalju sve što uoče. Tako će se zabilježiti i autori starih logotipova, koji su uglavnom anonimni.

–Slučajnost je da se moj otac, Čedo Bachrach, bavio grafičkim dizajnom pa znam da je 60-ih radio u Sljemenu, Žitokombinatu... Sjećam se crteža Sljemenova Jankeca s njegove crtaće daske. Nacrtao je i logo i danas postojeće Klare i njenih proizvoda, poput kolača CaoCao - kaže Sanja Bachrach Krištofić i dodaje da je ideja sakupiti preostale znakove i prebaciti ih na jedinstvenu lokaciju, osnovati Muzej slova... Ideju su predložili Gradu Zagrebu, u suradnji s kojim bi se trebala pronaći i lokacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije