Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staro za novo

Stanari Trnjanske poklonili tavan za novu fasadu

fasada
Marko Lukunic/PIXSELL
22.08.2012.
u 11:00

16 stanova nalazi se u zgradi na Trnjanskoj cesti, a stanari svih stanova ustupili su svoj dio potkrovlja građevinskom poduzetniku Josipu Kasalu

Stambena zgrada na Trnjanskoj cesti, jedna u nizu zgrada u takozvanoj željezničkoj koloniji, izgleda potpuno novo iako je stara gotovo 120 godina. Svojim vanjskim izgledom odudara od susjednih građevina, a sve zahvaljujući dogovoru stanara i građevinskog poduzetnika Josipa Kasala.

Dogovor pao 2010.

U zamjenu za tavanske prostore, kojima se stanari nisu koristili, Kasalo im je u potpunosti obnovio zgradu, od novog krovišta, fasade, ulaznih vrata, prozora, portafona..., a još mora obnoviti i stubište. I to sve bez ijedne uložene kune stanara iz svih 16 stanova zgrade.

– Dobili smo takoreći novu zgradu. Uza sve nabrojeno, i nove sandučiće, čak nam je i podrumske prostorije ožbukao. A tim se tavanskim prostorima nismo ni koristili, njihovo čišćenje samo nam je zadavalo muke – objašnjava Dušanka Kašaj, predstavnica stanara. Dapače, njihova zgrada izgledom se toliko ističe da turisti, kojih u Zagrebu ima sve više, pomisle da je baš ta zgrada obližnji hotel, koji se nalazi desetak metara niže.

– Već nam se nekoliko puta dogodilo da turisti s koferima dođu do ulaza, pa gledaju gdje piše hotel, a onda ih sa smiješkom uputimo na pravu adresu – kaže stanarka Duška Henig.

A dogovor stanara i Josipa Kasala zapečaćen je 2010. godine. Obnova je odmah počela. O tome koliko je točno vanjska adaptacija zgrade stajala, Josip Kasalo ne želi govoriti, ali ponudio je usporedbu.

Nema ni grafita

– Moj dio, dakle potkrovlje, koštat će me 15 do 20 posto jeftinije nego da sam kupio zemljište – kaže Kasalo.

Stanari su vlasniku građevinske tvrtke Fragojo nekretnine ustupili oko 180 četvornih metara potkrovlja, a što će točno gore biti, još, kaže Kasalo, nije odlučio.

– To je u svakom slučaju lokacija u samom centru grada, u blizini tramvaja, željezničkog kolodvora, autobusnog kolodvora i kao takva daje veliku prednost. U svakom slučaju, jedan dio potkrovlja ostavit ću i sebi – smatra Kasalo i dodaje da je sad preostalo “finiširati” radove, ali najveći dio posla je završen, pa tako i potkrovlje.

A kako bi i okoliš laskao preuređenoj zgradi, stanari su ga zajedničkim snagama uredili. Za to im sad služi pričuva iz koje ne moraju više odvajati novac za popravke na samoj zgradi, budući da je to već obavljeno.

– Posadili smo vani cvijeće koje smo kupili iz pričuve, isto tako i kosilicu pa se izmjenjujemo u košnji trave. Jednostavno smo si svi dobri i rado si međusobno pomažemo – kaže Dušanka Kašaj.

Čak ni grafiti ne narušavaju izgled zgrade, jednostavno zato što ih nema. Prije obnove i njihova je zgrada, kažu nam stanari, bila išarana grafitima kao i susjedna. Sad im prosjek pak ruše potleušice koje se nalaze u blizini zgrade, točnije, oronule montažne garaže.

Iz Grada, kažu nam stanari, ne nailaze na razumijevanje da se to sanira. Također, navode nam, prije nekog vremena puknuo je poklopac kanalizacije i dijete je propalo. Zvali su gradske hitne intervencije da to dođu zamijeniti, ali na njihove se pozive nisu obazirali. Problem su na kraju sami stanari riješili – zamijenili su poklopac.

Komentara 3

VI
Vito
06:38 23.08.2012.

– Moj dio, dakle potkrovlje, koštat će me 15 do 20 posto jeftinije nego da sam kupio zemljište – kaže Kasalo. Stanari su vlasniku građevinske tvrtke Fragojo nekretnine ustupili oko 180 četvornih metara potkrovlja, Evo usporedbe pa izračunajte sami - - "Moja" zgrada ima oko 800m2 pročelja u središtu Zagreba, izgrađene 1982.g. Za to nas GSKG traži 630.000 kuna bez PDV-a, naravno to je cijena s 30 % popusta zbog "zaštitne rente", ili kako se to zove... Prijatelj mi je restaurator, ima tvrtku, ali ne može nikako izračunati više od 300.000 kuna s PDV-om... Uz to GSKG traži da na računu pričuve moramo imati "slobodnih" najmanje 100.000 kuna kako bi uopće pokrenuli postupak "izračuna" kredita i počeli s obnovom... Zato, tih 180m2 je jeftino dobio i usrećio vlasnike te kuće... To se zove dobro poslovanje...

VI
Vito
06:42 23.08.2012.

Da, naš tavan je u funkciji pa nemamo tu sreću kao ovi vlasnici... Možda se na isti način obnove odluče i preostalih vlasnika okolnih kuća... Primjerom bi se mogli poslužiti i vlasnici u središtu Zagreba, ako im GSKG (čitaj milančeče & co.) to odobrti bez ucjenjivanja izvođača radova...

VI
Vito
06:43 23.08.2012.

vidim da nisam upisao - deset kuća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije