Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjera ponude u ribarnicama:

Srdele planu već rano ujutro

29.05.2015., Zagreb - Ribarnica na trznici Dolac svakodnevno nudi veliki izbor ribe a posebnu ponudu svjeze ribe moze se pronaci svaki petak i subotu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
12.08.2015.
u 14:00

Dok je na Jadranu ponuda smanjena jer ljeti mnogo ribe otkupe restorani, u Zagrebu je zadovoljavajući izbor

Da je ulov svjež, glavni je zahtjev Zagrepčana koji svakodnevno ribu kupuju u ribarnicama na tržnicama u Zagrebu, a zatim se traži koja je riba najjeftinija, pa tako prvo planu srdelice, oslić, orada i brancin.

– Za srdelice, koje se prodaju za 20 kuna po kili treba doći rano ujutro, kasnije ih je nemoguće naći – rekao je Mladen Ribar koji ribu prodaje u ribarnici na Dolcu gdje ponuda ne zaostaje za ponudom u gradovima na moru, niti po raznolikosti i kvaliteti, a niti po cijeni. Poručuju tako i trgovci s Dolca s kojima smo jučer razgovarali, ali i kupci koji su ponudom zadovoljni.

Skuplje nego izvan sezone

– Ne kupujem ribu redovito, trebao bih češće, no kada god dođem u ribarnicu na Dolcu ponuda je dobra, a i cijene su prihvatljive – rekao je Ivica Šprljan iz Zagreba koji je jučer kupio svježe osliće.

Kako kažu trgovci, riba na tržnice svakodnevno dolazi, tako da se kupci ne trebaju brinuti je li svježa, a cijena varira od komada do komada i na nju utječe više faktora.

Cijena ovisi o tome dolazi li riba iz uzgoja ili je ulovljena na otvorenom moru. Tako, primjerice, brancin i orada iz uzgoja stoje od 70 do 90 kuna, a divljima se cijena penje od 120 do 220 kuna – objasnila je Nataša Stepan koja na Dolcu ribu prodaje već 20 godina. Također, ističe da više novca treba izdvojiti za kilu kvalitetnijeg i većeg komada ribe pa tako cijena oslića varira od 25 pa sve do 100 kuna.

Kako doznajemo, pak, s tržnica u Splitu, Rijeci i Zadru, cijene su slične kao i Zagrebu, no više nego izvan sezone. Također, teško je doći do kvalitetne divlje ribe.

– S cijenom nitko nije zadovoljan, a problem je i što smo u razdoblju kada je stvarno malo ribe, a ona svježe ulovljena s brodova ide direktno u restorane i ostale ugostiteljske objekte – rekao je Ivica Penova iz Tržnica Split. A Vlatko Marušić, direktor Tržnice Zadar, istaknuo je kako je čak lakše naći jeftinu ribu s obzirom na to da je ona kvalitetnija i skuplja odmah razgrabljena.

Stiže redovito

Ipak, prodavači s Dolca tvrde kako im redovito stiže riba s Jadrana, a osim najpopularnijih srdelica, oslića, orade, u ponudi je redovito i grdobina, zubatac, kovač, tuna, raža...

– Jedino nam losos dolazi iz Norveške, kao i drugima – rekla je Nataša Stepan. Na tržnici su osim riba, popularne i lignje, muzgavci i hobotnice.

– Kila svježih domaćih lignji iz Jadrana je 120 do 150 kuna, dok su smrznute lignje i dvostruk jeftinije – rekla je Nada Trbović koja u ribarnici na Dolcu radi 6 godina, a svježa riba svaki joj dan stiže s Paga.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:59 13.08.2015.

nikad mi nije bilo jasno zakaj su ribe toliko skuplje od mesa

TR
tragurion1954
11:31 13.08.2015.

Kilo orada iz izgoja, s glavom i iznutricama, čak 80 kn, a kilo telećih odrezaka 90 kuna. Nešto tu ne štima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije