Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Botanički zavod

Sprešane biljke 'listat' ćemo i na internetu

25.09.2015., Zagreb - U Botanickom zavodu predstoji skeniranje cjelokupne zbirke herbarija. Ivana Resetnik, Vedran Segota.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
29.09.2015.
u 12:24

Zavodu je doniran skener vrijedan 32.000 kuna, a planira se kupiti i sušionica za biljke

Više od 180.000 različitih biljaka pohranjeno je u Botaničkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Najstariji primjerci datiraju još s početka 19. stoljeća, a od tada se svi čuvaju u brojnim ormarima Zavoda. Stoga svatko tko želi raditi istraživanja mora doći u Botanički zavod. No uskoro će se to promijeniti jer je Zavodu doniran skener kojim će se cijela zbirka moći digitalizirati.

Endemske vrste

– Dolazili su nam znanstvenici iz SAD-a, Japana i brojnih drugih zemalja kako bi radili istraživanja kod nas. Sada će to biti puno jednostavnije jer će svi naši uzorci biti dostupni na internetu – objašnjavaju Ivana Rešetnik i Vedran Šegota koji vode brigu o zbirci. Kako kažu, digitalizacija će uvelike doprinijeti očuvanju uzoraka koji su se uništavali stalnim korištenjem.

– Svjetski je trend da se herbariji digitaliziraju. Uz svaki je uzorak objavljen i datum kada je ubran, lokacija te rasprostranjenost – objašnjava Vedran Šegota, diplomirani inženjer biologije koji u Zavodu radi godinu dana. Stručna savjetnica Ivana Rešetnik napominje da će ipak trebati puno vremena da se cijela zbirka digitalizira.

– Uključit ćemo studente u projekt u sklopu nastave, a prvo će se digitalizirati stare, rijetke i vrijedne biljke – objašnjava Rešetnik te dodaje kako su najposebnije vrste u zagrebačkom herbariju hrvatske endemske vrste kojih nema nigdje drugdje, a najpoznatija je velebitska degenija ubrana i sprešana još 1909. godine.

Nova investicija

Donirani skener ima A3 format, njegova cijena je 32.000 kuna, a donacija je tvrtke Epson, proizvođača.

– Važno nam je da se radi o skeneru većeg formata s obzirom na to da su takvi listovi herbarija. Također, skener mora biti detaljan kako bi mogao dobro skenirati biljku – objasnili su u Zavodu te dodali da će im sljedeća investicija biti modernizacija načina prešanja.

– Kod nas se i dalje starinski preša. Biljku se stavlja između dva lista papira i onda se ona suši od jednog do dva tjedna – rekao je Vedran Šegota te istaknuo kako se planira kupiti posebna sušionica koja brzo izvuče vlagu iz biljke a da je ne ošteti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije