Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300. obljetnica sinjske alke

Spektakularna proslava alkara u subotu u Zagrebu

Alka,Sinj
Tino Jurić/Pixsell
30.09.2014.
u 12:15

Alkarski mimohod ići će od NSK do glavnog trga, a zatvorit će jedan trak

Velikom povorkom od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do glavnog trga u subotu ujutro najavit će alkari sljedeću, 300. sinjsku alku.

Mimohod od 70 sudionika, tridesetak konja te četrdeset članova limene glazbe, ukupno 110 ljudi, osiguravat će policija i zaštitari, koji će zatvoriti cijeli trak na putu prema Trgu bana Jelačića.

Bandić na čelu

Konjicu će u kočiji predvoditi gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Časnog suda Alke Andrija Filipović Grčić te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj (VAD) Stipe Jukić, a među članovima koji će pokušati glavnome gradu prenijeti ambijent s alkarske trke bit će i slavodobitnik 299. sinjske alke Denis Gugić.

– Odlučili smo na taj način obilježiti uvod u tristotu obljetnicu jer je Zagreb glavno mjesto gdje se sve događa, a ovo je efektnije nego tek sazvati konferenciju za novinare – rekao je tajnik VAD-a Ivan Nasić.Članovi će se tako okupiti u 11 sati na livadi pokraj NSK, uz fontane, a potom će povorka, predviđa se sat i pol, krenuti Vukovarskom, Miramarskom, Zrinjevcem preko Praške na Trg bana Jelačića, gdje će se već odvijati manifestacija i cijeli program, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i udrugom Academia Cravatica, a vezano uz sinjske alkare.

– Tamo će se održavati kulturno-umjetnički program s temom Sinja i Sinjske krajine i nakon što odemo na misu u katedralu u 13 sati – kaže Nasić. Na svom će putu alkari zastati kako bi se fotografirali za milenijsku fotografiju, i to tri puta. Prvi put pozirat će na mjestu okupljanja pokraj fontana, drugi put na Tomislavovu trgu i treći put na glavnom trgu.

Peti put u Zagrebu

Ovo će biti peti put da se alkari okupljaju u tolikom broju u glavnom gradu. Godine 1946., u povodu III. kongresa Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije, Alka je održana u Zagrebu, a alkari su bili dio povorke 1991. godine prilikom povratka spomenika banu Josipu Jelačiću. Sudjelovali su i na prvom mimohodu Oružanih snaga Republike Hrvatske na Jarunu 1995. godine, prije operacije Oluja, a 2005. godine su povorkom obilježili otvaranje alkarske izložbe u Arheološkom muzeju.

Komentara 3

DE
delboj1888
15:39 02.10.2014.

Bili su alkari u toliko velikom broju u Zagrebu i 1942. :)

Avatar Nexus
Nexus
15:19 30.09.2014.

Alkari su dio folklorne bastine Hrvatske i nek se pojave na SMOTRI FOLKLORA kao i svi ostali. Nisu oni nikaj posebnog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije