Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBILA I IME

Spašena sova oporavlja se u Zoološkom vrtu: 'Prvo treba biti čovjek, a onda sve ostalo'

Vozač ZET-ovog autobusa  Dario Buzjak spasio sovu slomljenog krila
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
28.11.2021.
u 16:20

Ima vanjski prijelom krila, ali dobrog je općeg stanja. Sutra ćemo ju odvesti na Veterinarski fakultet kako bismo obavili dodatne pretrage i konzultirali se s kirurzima, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta

Prvo treba biti čovjek, a onda sve ovo ostalo, govori skromno Dario Buzjak, vozač ZET-a koji je sinoć oko 1 sat u noći na posljednjem polasku linije 268 iz Velike Gorice za Zagreb dobio neočekivanog putnika - sovu jastrebaču! 

- Vozio sam bus i na Aveniji Većeslava Holjevca, između Male Mlake i Velikog polja vidio sam da nešto zgaženo. Tek kad sam prišao ona me pogledala i shvatio sam da je živa - opisuje Dario svoj susret sa sovom. 

Reagirao je, kako kaže, kako bi svaki čovjek trebao reagirati. Zaustavio je autobus, izašao, uzeo sovu u naručje i smjestio je u svoju kabinu te nastavio put prema Glavnom kolodvoru. 

Sova za vrijeme putovanja mirno i zahvalno gledala Darija koji je odmah obavijestio Azil Dumovec. Gospodin Dalibor Kovač, odmah je krenuo na Kolodvor gdje je preuzeo sovu koja se sada nalazi u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta u Zagrebu. 

- Ima vanjski prijelom krila, ali dobrog je općeg stanja. Sutra ćemo ju odvesti na Veterinarski fakultet kako bismo obavili dodatne pretrage i konzultirali se s kirurzima. Operacija je nužna kako bi sova preživjela i mogla ponovno letjeti - objašnjava nam Damir Skok ravnatelj Zoološkog te ističe kako ih je ova vozačeva gesta ganula. 

- Nažalost, prečesto smo svjedoci onih ružnih priča s ljudima i životinja, zato nam je posebno drago kada se nešto ovakvo dogodi - dodaje. 

Sova je cijelo vrijeme mirno slušala i promatrala naš razgovor, a Darijeva nova prijateljica dobila je i ime. 

28.11.2021., Zagreb - Vozac ZET-ovog autobusa Dario Buzjak spasio sovu jastrebacu za koju je, u oporavilistu za divlje zivotinje, ustanovljeno da ima slomljeno krilo.
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Spol se kod sova ne može znati, ali recimo da je ženka pa neka se zove Darija, našalio se ravnatelj Zoološkog. 

Inače, nije sova Darija jedina životinja koju je ovaj samozatajni vozač autobusa spasio. Naime, prije nekoliko godina slična situacija dogodila mu se i u Planini Gornjoj u blizini Dubrave kada je uz pomoć djelatnika Dumovca spasio psa, a otkriva nam da je jednog i udomio. 

- Prvo treba biti čovjek,  a onda sve ostalo - ponavlja još jednom Dario koji u uniformi žuri u svoju smjenu. 

- Život ide dalje - zaključuje, a upravo zahvaljujući njemu i život jedne sove moći će ići dalje.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
linkser2
09:39 29.11.2021.

bravo za dečka... zaslužuje nagradu

LI
liliZG
13:59 29.11.2021.

takvi mladi ljudi vraćaju mi vjeru u budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije