Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizbježno

Spalionica u Resniku, a na Jakuševcu zelena oaza

smeće, otpad (1)
Goran Kovačić/Pixsell
25.01.2013.
u 11:15

Zagrepčani imaju 30 dana da prijedloge i kritike dostave gradskoj upravi kako bi promijenili neke odluke u predloženom planu

Spalionica otpada gradit će se u Resniku, na zemljištu na kojem se pročišćava i gradska kanalizacija, a ostaci šljake poslije termičke obrade odlagat će se na lokaciji Dumovečki Lug pokraj naplatnih kućica prema Ivanić Gradu, preko puta buduće Ikee. To je mišljenje gradska uprava iznijela u predloženom planu gospodarenja otpadom do 2015. koji definira na koji će se način naći alternativa odlagalištu na Jakuševcu, ali i kako povećati reciklažu.

Mogući i prosvjedi

U Resniku, gdje je planiran najsporniji pogon, očekuje se i najviše negodovanja mještana koji su prosvjedovali i prije, a iz Gradske četvrti Peščenica najavljuju da će se opet boriti. Smatraju da bi se spalionica trebala graditi u Dumovečkom Lugu, koji je Grad ostavio kao alternativnu lokaciju. Ako spalionica ondje ipak zaživi, toplinska energija koju će proizvoditi prodavat će se sedam kilometara udaljenoj Toplani na Žitnjaku. Oni bi je trebali usmjeriti za grijanje Dubrave u koju dugoročno planiraju dovesti svoje usluge. U Dumovečkom lugu osim odlagališta planira se i gradnja pogona za truljenje biootpada iz kojeg bi se proizvodio plin kao i centar za zbrinjavanje korisnog otpada. Odlagalište na Jakuševcu radilo bi sve dok se ne sagrade nova postrojenja nakon čega bi se trebalo preurediti u zelenu oazu za rekreaciju građana. Predviđena je i nova kompostana na Jankomiru, nešto malo dalje od bivše koja je zatvorena na zahtjev stanovnika. Kompostana bi bila sagrađena i u Dumovečkom lugu, a nastavila bi raditi i ona u Markuševcu. Građevinski otpad i dalje bi se reciklirao u Kerestincu, a dio bi se koristio i za sanaciju klizišta bivše cementare u Podsusedu.

Slovenski primjer

I dok se reakcija građana i stručne javnosti tek čeka, primjedbe će dati i Zagrebački holding, tvrtka koja gospodari otpadom. Tako doznajemo da će umjesto spalionice predložiti da se napravi postrojenje za mehaničko razvrstavanje otpada kakvo upravo nabavlja Ljubljana, a što fondovi EU i financiraju sa 70 posto nepovratna novca. Smatraju da bi se time količina otpada za spaljivanje znatno smanjila pa bi nam bila i potrebna manja spalionica. Tako bi se velik dio organskog otpada izdvojio pa bi se povećao i kapacitet proizvedenog plina. Kada Vlada izglasa i novi Zakon o otpadu, zabranit će se i odlaganje glomaznog otpada po ulicama koji će se moći odložiti u reciklažna dvorišta ili će se naplaćivati simboličan dolazak na poziv.

>>Svinje razjedinile Jakuševčane - peticijom protiv farmi

>>Zmajlović: Radimo novi pravilnik, a eko-rentu će isplatiti Zagreb

Komentara 1

LI
LILLIT
11:08 26.01.2013.

A zasto tek 2015 godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije