Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dom sveti josip

Smireni su i puni doživljaja, a dom im vraća osmijeh na lica

23.09.2015., Zagreb - Dnevni boravak Doma za starije Sveti Josip u Bolnickoj ulici. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
27.09.2015.
u 11:21

U cjelodnevnom boravku za starije, korisnici vježbaju i za održavanje umnih i tjelesnih sposobnosti

Planiranje dnevnih aktivnosti, briga i njega o zdravlju te vježbe za održavanje kognitivnih i tjelesnih sposobnosti za starije osobe svakodnevno se organiziraju u cjelodnevnom boravku Doma za starije osobe Sveti Josip. Prostorije boravka u Bolničkoj ulici 1 korisnicima su drugi dom gdje provode većinu dana, druže se, igraju igre, razgovaraju...

'Nema te bolnice...'

– Nema te bolnice ili druge ustanove u kojoj se ovako lijepo brinu za nas. Najvažnije je što nas svi jako poštuju i pomažu nam – govori korisnica boravka koji je ovog tjedna obilježio pet godina djelovanja tijekom kojih je njegove usluge koristilo ukupno 109 osoba.

Ovdje je svaki dan od 7 do 17 sati 20-ak starijih osoba kojima dnevni smještaj omogućuje da budu aktivni u sigurnom okruženju.

–Korisnici boravka su starije osobe, većinom oboljele od demencije i Alzheimerove bolesti, ali u ranoj fazi bolesti pa mogu sudjelovati u svim aktivnostima - objasnila je ravnateljica Ljiljana Vrbić te napomenula kako je riječ o osobama koje inače ne žive u jednom od domova za starije, nego s obitelji.

–Mama je zadovoljna, smirena i puna doživljaja te se vidi da napreduje psihički, socijalno i mentalno. Opet se smije i ima smisao za humor - rekla je kći jedne od korisnica.

Posebno educirani

A Ljiljana Vrbić napominje i kako ovakav način organizacije, osim samim korisnicima, pomaže i članovima njihove obitelji.

–S obzirom na to da je često riječ o osobama koje ne mogu biti same doma te kojima je potrebna stalna njega, cjelodnevni boravak članovima njihove obitelji puno pomaže u organizaciji dana - rekla je ravnateljica te dodala kako u boravku radi devet djelatnika koji su posebno educirani. Među njima je socijalna radnica Ana Čizmin.

–Jako se trudimo da korisnici budu aktivni te da napreduju. Jednom tjedno organiziramo i vježbe s terapijskim psima – objasnila je Ana Čizmin.

Kako bi korisnik bio primljen na dnevni smještaj, mora se prijaviti te potpisati ugovor, a mjesečna cijena iznosi 1726 kuna.

Također, moguće je nadoplatiti još 300 kuna za usluge prijevoza. A osim doma Sveti Josip, još tri doma u Zagrebu imaju organiziran cjelodnevni smještaj - Medveščak, Peščenica i Sveta Ana.

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
20:20 27.09.2015.

a zakaj ne pise "placeni promotivni clanak"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije