Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbrži smetlari

Smeta nam kad kažu: 'A kaj bi ti radil da ja ne hitim nekaj na pod'

najbrži smetlari
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
07.06.2015.
u 19:46

Njima su proljeće i ljeto najbolje doba za posao, ali ionako ih nitko ne pita, kažu, je li snijeg ili kiša. Lišće treba pomesti s ulice

I treći put je pehar najbržeg smetlara na uličnom festivalu Cest is d’ Best dobio Vanja Lojna. Svake se godine na festivalu smetlari utrkuju na svojim trokolicama koje svakodnevno koriste obavljajući svoj posao.

Još uoči utrke na Trgu bana Jelačića Lojnine kolege su se šalili da će im morati, osvoji li opet pehar, svakome otkinuti komadić i podijeliti ga. Teško mu je, kažu, parirati kad je mlađi od većine i dobro utreniran. Vanja je kazao da ne trenira biciklizam niti “vježba” na trokolici dok je svakodnevno vozi.

–Inače nema “zekanja”. Kad se radi, radi se. Posao je posao - kaže Lojna.

On, osim snagom i kondicijom, ipak brzinu postigne malim trikom. U zavojima trokolicu nagne i vozi na dva kotača. Na Trgu se natjecalo 11 čistača ulica iz dviju od 16 sekcija, područja na koja je podijeljen grad. Natjecatelji su bili s područja sekcije Trnja, koje obuhvaća i centar, i iz Savske ceste. Ovo im je doba godine, slažu se, najljepše za raditi.

–Proljeće i ljeto su zahvalni. A posao uvijek moraš odraditi, nitko te ne pita je li snijeg ili kiša. Lišće treba pomesti s ulice - kaže Franjo Mućan koji je zadovoljan jer mu, kaže, u 11 godina u Čistoći nitko nije stvarao probleme. Njegov kolega Zoran Ležaić u 17 godina rada na ulicama imao je i loših iskustava sa sugrađanima. Znaju se, kaže, ponašati kao da su smetlari smeće.

–Evo, baš neki dan na Glavnom kolodvoru, čovjek je izvadio iz džepa nešto i bacio na pod. Kažem mu: “Gospodine, nešto Vam je ispalo”. A on će meni: “A kaj bi ti radil da ti ja to ne hitim dole. Ionako imate velike plaće” - prisjetio se Ležaić koji kaže da im ljudi znaju spočitavati zbog plaća. No, ističe, sve ovisi o pojedincu. Jedna starija gospođa koju sreće povremeno mu da 10 kuna za kavu, zahvalna na čistim ulicama.

Komentara 3

SA
samoborka
21:19 07.06.2015.

Pozdrav i respekt ljudima koji ciste ulice i odrzavaju nas urednim! Postenog posla i vrijednog rada se nema tko sto sramiti. Sramiti se trebaju samo neradnici i neodgojeni neotesanci, medju kojima su i ti kojima je normalno baciti smece na ulicu i istovariti pun gepek otpada u sumu ili uz cestu. Na zalost, ovih vrijednih radnika koji ciste nase ulice je sve manje jer su paraziti ostali u upravi Holdinga a radnike se svelo na minimum.

SA
samoborka
21:20 07.06.2015.

*odrzavaju nas Grad urednim

DU
Deleted user
05:23 08.06.2015.

Sve mi to debelo platimo,kod nas su komunalije skuplje nego u Berlinu koji je 4 puta veći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije