Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na građane

Skuplji prijevoz spašava Holding

'09.09.2011,  Zagreb - Zgrada Zagrebackog holdinga u Vukovarskoj ulici.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
08.11.2012.
u 11:52


Najveći uteg i dalje su krediti i kamate za Zagrepčanku i Gredelj

Holdingov je minus za prvih šest mjeseci ove godine 64 milijuna kuna, što je 70 milijuna manje nego za isto razdoblje lani kada je bio 134 milijuna kuna. Ukupan prihod gradske tvrtke tako je za pola godine iznosio milijardu i 910 milijuna kuna dok su troškovi iznosili 1,974 milijuna.

Pomogla i skuplja voda

Iako je minus tvrtke i dalje velik, prema izvještaju koji javnosti još nije dostupan stoji da su gotovo sve podružnice povećale prihode. Prema službenim podacima prihodi od poslovanja veći su od troškova za 106 milijuna kuna dok su za isto razdoblje lani bili veći od troškova poslovanja za 26 milijuna kuna.

Najveći doprinos smanjenju gubitka ostvaren je ZET-ovim povećanjem cijena usluga prijevoza i donošenjem odluke o socijalnoj skrbi te povećanjem cijena vode za građanstvo. Prema saznanjima, uza ZET koji je unatoč najvećem minusu popravio prihode na tržištu prodajom skupljih karata, gubitak su smanjile i podružnice Upravljanje sportskim objektima, Zagrebačke ceste i Stanogradnja.

Međutim, unatoč ostvarivanju dobiti od poslovanja od 106 milijuna kuna najveći uteg u poslovanju Holdinga i dalje su krediti i kamate za Zagrepčanku i Gredelj koje Holding još nije uspio kapitalizirati.

Kako se trošilo

Iako iz Holdinga nisu željeli komentirati podatke o poslovanju, istaknuli su kako se uspješno nose s krizom te da uz povećanje prihoda od poslovanja pregovaraju i sa sindikatima oko daljnjih ušteda na troškovima osoblja.

Naime, sljedeće godine istječe ugovor koji je tvrtka potpisala sa sindikatima, a kojim su božićnice i regres smanjeni pedeset posto. Trenutačno se za otprilike 12 tisuća zaposlenika u tu svrhu isplaćuje 2880 kuna, a istekom ugovora isplata po zaposleniku trebala bi se vratiti na 5769 kuna.

Komentara 1

VI
Vito
08:12 09.11.2012.

Najveći uteg i dalje su krediti i kamate za Zagrepčanku i Gredelj Je li istina da ćemo morati plaćati vlasniku Zagrebčanke još oko milijarde kuna? Je li istina da je vlasnik zagrebčanke jdna osoba, a ne grad Zagreb koji se se htio nasilno uknjižiti na to zemljište pa je izgubio sud i sad moramo mi, stanovnici plaćati tu neuspjelu pljačku privatne imovine zajedno s kamatama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije