Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kud-ovi u problemima

'Simbolima Zagreba ugrožen je opstanak zbog političkih ratova i manjka sredstava'

Foto: HSLS Zagreb
1/2
08.05.2023.
u 11:38

KUD-ovi grada Zagreba ne smiju biti taoci rata političkih opcija i to područje nije i ne smije biti poprište političkih bitaka jer posljedica toga mogu biti isključivo smanjenje članova i zatvaranje pojedinih kulturno umjetničkih društava, ali i nepovratni gubitak kulturne baštine i identiteta Zagreba, zaključuju HSLS-ovci koji su sazvali pressicu na tu temu.

Šestinski kišobran, licitarsko srce, črleni lajbek , prigorska svadba odavno su zaštitni znaci Zagreba, a sada su ugroženi, smatra gradski HSLS. Na konferenciji za medije upozorili su zato da, zbog manjka sredstava problemi prijete 60 zagrebačkih KUD-ova s gotovo pet tisuća članova.

- Taoci su tihog rata Zaklade folklornog amaterizma (ZAFAZ) kao neželjene Bandićeve ostavštine i prioriteta nove gradske uprave zbog čega više nisu u mogućnosti plaćati voditelje, održavati narodne nošnje i instrumente kao što često ne mogu ni sudjelovati na vanjskim događanjima - ističu HSLS-ovci.

Branko Ferina, predsjednik udruge Prigorski dan pojašnjava kako je društvo Sljeme koje djeluje već 128 godina, za ovu godinu iz proračuna dobilo tek pet tisuća eura, iako samo mjesečni trošak plaća voditelja iznosi tisuću eura. Dodaje, kako se zato javljaju i na brojne natječaje u kulturi, ali uglavnom stižu odgovori o neprihvaćanju uz dobre želje.

Foto: HSLS Zagreb

- Neprihvatljivo je da gradska uprava odstupa od dosadašnje prakse besplatnog davanja dvorana u vlasništvu Grada Zagreba za održavanje godišnje smotre ili koncerta zajednici KUD-ova - smatra predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić te poziva Gradski ured za kulturu da izvrši uvid u rad zagrebačkih KUD-ova te im prema potrebama dodijeli sredstva za rad.

KUD-ovi grada Zagreba ne smiju biti taoci rata političkih opcija i to područje nije i ne smije biti poprište političkih bitaka jer posljedica toga mogu biti isključivo smanjenje članova i zatvaranje pojedinih kulturno umjetničkih društava, ali i nepovratni gubitak kulturne baštine i identiteta Zagreba, zaključuje.

>> VIDEO: Zagrepčanin isprovociran moliteljima: 'Nepomljivo mi je da netko dođe do mojih kćeri i govori im kako se moraju odjevati'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije