Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE U ZAGREBU

SFeraKon 2023.: Alieni, Starfleet, Section 31, cosplayeri ovaj vikend preuzimaju zagrebački FER

Sferakon
Foto: Miroslav Silović
1/9
09.05.2023.
u 10:29

Na panel-diskusiji Žensko lice Star Treka će se počasnim gošćama Nicole de Boer i Loliti Fatjo pridružiti domaće trekerice Maša Nekić, Kristina Reicher, Melita Jambrošić, Ljiljana Mikšaj Todorović i Teddea Senjanović da bi zajedno pokušale dati svoje odgovore na neka pitanja o odnosu Zvjezdanih staza prema ženskim likovima, ženskom rodu i feminizmu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od 12. do 14.  svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u) uz brojne  zanimljivosti i ugledne goste. Ovogodišnji SFeraKon, tradicionalna i međunarodno priznata konvencija koju  organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba je i ove godine  pripremio brojna iznenađenja za zaljubljenike u znanstvenu fantastiku i srodne  žanrove. 

International Cosplay Championship Cup suradnja je niza srednjoeuropskih  konvencija čije se finale održava svake godine u drugoj državi članici s  natjecateljima izabranima kao najboljima godinu ranije. Već dugo vremena finalisti  SFeraKonskog cosplay natjecanja putuju kao predstavnici Hrvatske u inozemstvo,  no ovaj put je završnica na SFeraKonu. Nakon uobičajeno šarenog i kreativnog  domaćeg cosplay natjecanja, slijedi sučeljavanje najboljih natjecatelja iz Austrije,  Mađarske, Slovenije, Češke, Slovačke i Hrvatske za titulu cosplay šampiona. Za  one koji ne znaju, cosplay je naziv za aktivnost izrade i nošenja kostima likova iz  knjiga, filmova ili video igri. Ocjenjuje se razina umijeća šivanja, obrade materijala, kreativnosti, ali i prezentacija samog lika. 

Na SFeraKonu se dodjeljuju i SFerice, dječje nagrade za likovna i literarna ostvarenja osnovnoškolaca i srednjoškolaca s tisućama radova dobivenih iz svih kuteva Hrvatske. Nagrada SFera dodjeljuje  se od 1981. i obilježava napredak domaćeg spisateljstva u žanru spekulativne  fikcije, pa će tako i ove godine najbolja djela dobiti nagradu na Svečanoj skupštini SFere u subotu navečer. 

Foto: Miroslav Silović

Na zagrebačku konvenciju stižu zanimljive ličnosti iz svijeta knjige i filma.  Samantha Shannon, mlada spisateljica iz Londona s ekskluzivnim predstavljanjem  najnovijeg prijevoda na hrvatski jezik, a Nicole de Boer i Lolita Fatjo će posjetitelje upoznati s tajnama i zakulisnim pričama s kultne serije Zvjezdane staze. 

Na panel-diskusiji Žensko lice Star Treka će se počasnim gošćama Nicole de Boer i Loliti Fatjo pridružiti domaće trekerice Maša Nekić, Kristina Reicher, Melita Jambrošić, Ljiljana Mikšaj Todorović i Teddea Senjanović da bi zajedno pokušale dati svoje odgovore na neka pitanja o odnosu Zvjezdanih staza prema ženskim likovima, ženskom rodu i feminizmu.

Osim poznatih gostiju i više od stotinu programskih točaka, na konvenciji na kojoj  se i ove godine očekuje barem dvije tisuće posjetitelja, predstavit će se niz udruga  koje se bave znanstvenom fantastikom, raznovrsna ponuda knjiga, stripova,  umjetnina, nakita i ostalih „geeky“ stvari te nezaobilazna igraonica društvenih igara,  stolovi za igre uloga i nepresušna zabava. 

Foto: SFera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije