Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽILA KUCAVICA U KVARTU

Sesvećani traže sanaciju pothodnika: 'Rekli su nam da će ga urediti prema europskim standardima, ali...'

Foto: Tajana Josipović
1/6
13.01.2024.
u 12:04

Pojedinci biraju opasniji način prijelaza Zagrebačke pa, umjesto kroz pothodnik ili preko zebre, pretrčavaju preko čak četiri prometna traka

Srušena ograda kod pothodnika na Zagrebačkoj cesti u Sesvetama još od 21. prosinca prošle godine leži na stepenicama, a unutrašnjost prolaza puna je vode pa su građani postavili drvene palete i znakove po kojima gaze kako im obuća ne bi promočila. Prije nekoliko dana, otkrivaju nam stanovnici tog kvarta, ta se voda zaledila zbog čega se djevojčica poskliznula i ozlijedila

Pothodnik koji im služi kao siguran prolaz ispod četiri prometna traka, pričaju Sesvećani, žila je kucavica u kvartu. Nalazi se i na popisu za rekonstrukciju prema projektu modernizacije Grada, no od rujna 2020. godine nisu dobili nikakve svježije informacije o njegovoj sanaciji. Već nekoliko godina upozorava se na problem tog prolaza, a sada su predsjednik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Vladimir Marić i predsjednica Vijeća mjesnog odbora Staro Brestje Anđa Čujić poslali poruku Gradu. 

– Rekli su nam da će se ovaj pothodnik urediti prema europskim standardima, da ćemo dobiti kamere, lift, kanalice za bicikle te novu rasvjetu i da će to izgledati lijepo, kao i u drugim razvijenim europskim zemljama, no još uvijek se ništa nije dogodilo – ističe Vladimir Marić na konferenciji za novinare. Ovo je jako ružno za Sesvete, dodaje, i za Grad Zagreb kojemu šalju dopise, no stiže im tek 25 posto odgovora.

VEZANI ČLANCI:

Želja Sesvećana je, poručuje Marić, da do sanacije dođe i prije 2025. godine kada im je to obećano jer oni, kaže, kao najveća gradska četvrt, prostorno i po broju stanovnika, zaslužuju da jedini pješački pothodnik kojega imaju bude ispravan. S njime se slaže i Anđa Čujić koja želi barem privremeno rješenje – da se, primjerice, iscrta pješački prijelaz, postavi semafor "kako bi djeca koja se vraćaju iz škole mogla sigurno prelaziti Zagrebačku".

Sesvećanima, potvrđuju nam prolaznici, jedini pothodnik u tom kvartu znači jako puno. Pojedinci svakoga dana barem jednom moraju proći njime kako bi, primjerice, kupili kruh. 

– Kada je pothodnik nedavno poplavio voda je bila skoro do koljena. Krenemo njime, dođemo do pola pa shvatimo da ne možemo dalje. Vratimo se pa pješačimo do prijelaza udaljenog otprilike 200 metara – izjavljuju stanovnici. 

GALERIJA: 'Uzmemo zraka i ne dišemo dok ne protrčimo': Provjerili smo u kakvom su stanju zagrebački pothodnici

1/11

Postoje i oni, otkrivaju, koji umjesto kroz pothodnik ili preko zebre, biraju opasniji način prijelaza Zagrebačke ceste - pretrčavaju preko četiri prometna traka. Jedna Sesvećanka otkriva nam da je nedavno pomagala starijoj gospođi prijeći cestu jer starica nije mogla sići u pothodnik.

– Gospođa ima batinu i ne može dolje jer se nema gdje držati da ne padne. Preveli smo je preko ceste – govori nam prolaznica.

Donedavno u prolazu nije bilo ni rasvjete, no nakon nekoliko poziva svjetla su im upalili, kažu nam građani. Posebno su pohvalili vatrogasce koji su nekoliko puta dolazili ispumpavati vodu.

– Treba netko poginuti da se ovdje nešto promijeni – dobacuju nam za kraj stanovnici najistočnijeg zagrebačkog kvarta. 

VIDEO: Zagreb: Životinjima u zoološkom vrtu podijeljena božićna drvca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije