Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Poljak

Šef Vodoopskrbe zaprljao ruke

'no'
'Fotodesk /Vecernji list'
28.06.2011.
u 13:21

Šahtove koje je pregledavao nisu bili jako prljavi, ali šef Vodoopskrbe i odvodnje je priznao da ne bi mogao taj posao raditi svakodnevno dugi niz godina

Davor Poljak, voditelj Vodoopskrbe i odvodnje, okušao se kao pomoćni odčitavač vodomjera. Taj dan se radila Strojarska ulica. Voditelj se posebno pripremio za ovaj zadatak, pa je osim što je odjenuo stare traperice i tenisice, ponio i rudarsku lampu koju je stavio na glavu.

Pomoć iskusnog radnika

– Na taj način ću imati ruke slobodne jer u njima ne moram držati bateriju – kaže Poljak.

Nakon kratkih konzultacija s partnerom koji mu objašnjava što je njegov zadatak, Poljak se odmah baca na posao. Svoja zaduženja obavlja brzo i žuri se od šahta do šahta. Odčitavači inače rade u paru, i to na način da jedan otvara šaht i upisuje stanje u mali kompjutor dok drugi ulazi u šaht i odčitava brojilo. Šefa Poljaka zapao je tog dana prljaviji dio posla, a to je zavlačenje u šahtove. Doduše, šahtovi koje je obilazio nisu bili osobito prljavi, a poslužilo ga je i vrijeme. Naime, kiša je pala tek kada smo završili s poslom i vratili se u bazu.

Cijeli posao odčitavanja brojila po šahtovima išao je poprilično brzo, no to se može prvenstveno zahvaliti činjenica da je Poljakov partner iskusni odčitavač koji praktično cijeli teren zna napamet.

Odčitavači jaku puno vremena gube dok ne pronađu šaht. Naime, ne postoji pravilo gdje se nalaze šahtovi. Slične probleme imaju i kada odčitavaju brojila koja se nalaze u ulazima zgrada. Iako postoje neka pravila gdje bi se trebali nalaziti (podrumi), nisu sve zgrade iste tako da se ni vodomjeri ne nalaze na istom mjestu. Poseban problem je ući u ulaz i uzeti ključ od podrumske prostorije gdje se nalazi brojilo.

Manje zaposlenih

Nema uvijek kod kuće predstavnika stanara ili osobe koja ima ključ od tih podrumskih prostorija. Stoga su podaci o tome tko ima ključ prostorije i gdje se nalazi pojedini vodomjer upisani u mali kompjuter kojeg koriste odčitavači za upisivanje stanja.

Dok smo obilazili teren s Poljakom u par slučajeva nismo naišli na osobu koja ima ključeve tako da su stanarima ostavljene obavijesti da sami odčitaju vodomjer i dojave stanje. No, kod većine ulaza pronašli su osobu koja ima ključ pa su te ulaze riješili brzo.

Za kraj radnog dana ostavili su vodomjere koji su dio pilot projekta daljinskog odčitavanja.

Naime u ViO-u isprobavaju dvije tehnologije koje bi omogućile da se vodomjeri elektronski odčitavaju, čime bi se cijeli postupak ubrzao. Posljedica toga bit će smanjivanje broja odčitavača. Kako kaže Poljak, već su smanjili broj zaposlenih u ovoj službi te ih rasporedili na druga radna mjesta. Na naše pitanje kako mu se čini posao odčitavača, Davor Poljak je bio iskren te kazao kako to nije baš posao koji bi radio cijeli život.

– Meni osobno ovo nije bilo teško. No, pretpostavljam da treba biti u dobroj kondiciji da se ovaj posao odradi jer ima puno hodanja, penjanja i dizanja poklopaca šahtova – kaže Poljak i dodaje:

– Bilo mi je zanimljivo danas raditi, ali da to moram raditi 40 godina – mislim da mi više ne bi bilo tako zanimljivo.

(www.zagrebancija.com)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije