Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradske četvrti

SDP-ovci gube vlast u četiri vijeća, preuzimaju je HDZ-ovci

Dragan Vučić
30.09.2014.
u 12:00

Danas popodne na redu je rušenje vlasti u četvrti Donji grad, a slijede Gornji grad i Peščenica

Zagrebački SDP-ovci posljednjih su dana na velikim mukama jer gube utjecaj u vijećima gradskih četvrti u kojima su nakon prošlogodišnjih izbora od njih 17 vlast uspjeli oformiti u osam. Udruživanjem HSLS-ovaca i HDZ-ovaca te Laburista i bandićevaca do sada su izgubili Vijeće Novog Zagreba zapad, a u idućim danima mogli bi izgubiti i Donji i Gornji grad te Peščenicu – Žitnjak.

Tko ima većinu?– Tri vijećnika HDZ-a i dva nezavisna s liste Milana Bandića zatražila su izglasavanje nepovjerenja meni i potpredsjedniku zbog “nezakonitih radnji”. Prošli su tjedan zatražili isto argumentom da smo naštetili ugledu Vijeća, no tada su se povukli jer očito nisu imali većinu – kazao je Srđan Subotić, SDP-ov predsjednik Vijeća.

Dodao je da je nova sjednica očito znak da su uspjeli na svoju stranu prikupiti ključnog, osmog člana. U ovom slučaju to bi bio laburist Tomislav Stipanović, koji bi po uzoru na kolege iz Novog Zagreba danas popodne trebao napustiti SDP-ovce i prikloniti se HDZ-ovcima i Bandićevoj listi. Najviše vijećnika ima HDZ pa bi njihov član Nedjeljko Gojo mogao postati i novi čelnik četvrti, dok bi na mjestu njegova zamjenika došao nekadašnji SDP-ov čelnik četvrti, potom bandićevac Marijan Oljica.

Osim Donjeg grada, sličan scenarij navodno se priprema i za Gornji grad. Ondje je sve zakuhao HNS-ovac Ivan Pamuković, koji je izašao iz stranke i tako oslabio većinu, u kojoj su ostali SDP-ovci, Tatjana Holjevac i Stranka za grad.– HDZ-ovci s Hrastom sada imaju pet zastupnika kao i SDP pa je sve stvar dogovora s Orahom, u koji je prešao i Pamuković – kazao nam je jedan od vijećnika.

Predsjednik Vijeća Luka Šimurina smatra pak da do smjene neće doći i da i dalje ima većinu, a za promjene, tvrdi, nema ni razloga.Sloga samo oko spalionicePreviranja su već započela i u vijeću Peščenica – Žitnjak, gdje vlada prividna sloga jer svi zastupaju stav da se spalionica otpada ne smije graditi u Resniku pa do odluke Skupštine skrivaju razmirice.

Raspad većine naznačio je SDP-ovac Zdravko Čabraja, koji je napustio stranku. Ako dođe do prevrata, vlast bi mogli preuzeti HDZ-ovci s Laburistima, a jedan od ključnih igrača i potencijalni predsjednik četvrti mogao bi biti skupštinski zastupnika HDZ-a Mario Župan. Aktualni predsjednik Dragan Vučić kazao je da je Čabraja izašao iz SDP-a iz osobnih razloga, no da i dalje podržava koaliciju.

– Svaka promjena vlasti bila bi protiv volje birača koji su na izborima jasno kazali koga žele – smatra Vučić.

Inače, predsjednik Vijeća dobiva naknadu od oko 4 tisuće kuna, potpredsjednik 2500, a član po 1250 kuna.

Komentara 4

JA
james49
12:49 30.09.2014.

To je dobro. Sad im se pruža prilika da smuljaju kaj još nisu.

DU
Deleted user
17:02 30.09.2014.

Znaci brod tone i parcovi skacu sa broda dok jos ima vremena.

OD
odraneol
09:36 01.10.2014.

A Sabo je negativac!? Ovako su građani glasovali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije