Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl

Samoborce i goste oduševili katapulti, strijele i viteški oklopi

Samobor, uprizorenje bitke (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/10
03.03.2013.
u 18:17

Sukob grofova Celjskih i poljskog kralja poslužio je kao inspiracija za srednjovjekovnu bitku i viteški sajam

Vatrene kugle iz katapulta i kiša strelica izazvale su oduševljenje nekoliko tisuća posjetitelja uprizorenja bitke kod Samobora iz 1441 godine. Gotovo pola metra snijega okovalo je livadu Vugrinščak, no to nije spriječilo jake snage grofova Celjskih da osmu godinu zaredom, predvođeni vojskovođom Ivanom Vitovcem, odnesu pobjedu protiv vojske poljskog kralja Vladislava Jageloviča. Uz odjeke topova, bubnjeva i roga te lavež pasa, bitkom je kraljici Elizabeti, udovici Albrehta Habsburga, pružena pomoć u pokušaju očuvanja prijestolja. Iako livada Vugrinščak nije povijesno mjesto odvijanja bitke, idealno je poslužila kao veliki vojni tabor i srednjovjekovni sajam, na kojem su se mogli nabaviti viteški oklopi, mačevi, štitovi te lukovi i strijele.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije