Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razočarani zagrebački skejteri preuzeli inicijativu i poručuju:

Sami smo uredili skatepark jer nas Grad ignorira već 10 godina

26.10.2015., Zagreb - Skate park u Vrapcu koji su preuredili i izgradili skejteri.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
28.10.2015.
u 11:59


Od gradske uprave ne traže novac, nego samo prostor koji bi sami uredili

U vrijeme sve jačeg razvoja urbane kulture na karti Europe ne može se pronaći veći grad bez parka za skateboarding. Izuzetak je Zagreb u kojem je, kažu skejteri, njihov sport gotovo ilegalan. I to sport koji 2020. godine u Tokiju ulazi u olimpijski program.

Ništa od Bundeka

– Već 10 godina pregovaramo s Gradom da nam ustupe barem prostor za izgradnju skateparka. Ne tražimo da ga urede i ne tražimo novac iz proračuna. Tražimo samo prostor i uredit ćemo ga sami – poručuje Marin Dundić iz skateboarding-kluba Shpaolin čiji su članovi u posljednjih godinu dana sami uredili park u Vrapču. Premali, ali za prvu ruku dovoljan.

– U Zagrebu je oko 1000 skejtera i nitko od njih nema gdje vježbati. Nevjerojatno je da Grad nema nimalo sluha za mlade sportaše – govori Dundić te napominje kako Rijeka ima najskuplji skatepark u Hrvatskoj, u Splitu su čak dva, a po jedan imaju i Osijek te Varaždin. No, Zagreb nijedan, iako je gradonačelnik Milan Bandić još 2013. najavljivao gradnju najboljeg skateparka u Europi, na Bundeku. Zagrebački skejteri ostali su i tada razočarani pa su stvari odlučili preuzeti u svoje ruke.

U zapušteno zemljište na kraju Ilice koje je bilo zaraslo u šikaru i zatrpano smećem uložili su nekoliko desetaka tisuća kuna, iako znaju da postoji velika mogućnost da park bude srušen s obzirom na to da je sagrađen bez dozvole.

– Bili bismo najsretniji kada ne bismo morali raditi ilegalne parkove, no nemamo drugu opciju – kažu skejteri koji ne znaju čije je zemljište na kojem su izgradili svoj park. Riječ je, kažu, o prostoru koji je zapušten već više od 15 godina, a oni su ga oživili. Sami su dovukli miješalice, agregate, stavljali beton i bojili.

– U uređenju su pomogli i kolege iz inozemstva kojima je nevjerojatno da jedna metropola nema skatepark – rekao je Ivan Andrić (25) koji se ovim sportom bavi od 11. godine, a u Vrapče redovito dolazi iz Samobora.

Veliki je problem zima

Skejteri u park na Vrapču dolaze iz svih dijelova grada, a osim što ih brine da će ostati bez parka, problem je i zima koja dolazi.

– Park bi trebao imati i zatvoreni dio jer u suprotnom cijele zime ne možemo vježbati. U tom periodu odustane najviše ljudi – objašnjava Marin Dundić, napominjući da će nadležni shvatiti ozbiljnost situacije kad ne budu imali koga poslati na OI 2020.

– Mi smo u ovim uvjetima potpuno izvan konkurencije. Da zagrebački skejteri dođu na OI, bili bi poput bob-tima s Jamajke – zaključio je Marin Dundić.

Komentara 11

DE
denikramar
14:35 28.10.2015.

Znam da na Jarunu postoji skejt park, mozda nije najbolji ali ipak postoji. Vjerujem kako gradonacelnik nije zaboravio na obecanje ako ga je dao. Nemojmo zaboraviti da su ga uhitili i sigurno omeli u njegovim planovima, probajmo barem malo realnini biti. Koliko sam citao po medijima skejt park ide sljedece godine..

SA
Sanelazivic
14:34 28.10.2015.

Ma kakvi su ovo članci naručeni od političkih protivnika? Taman u ovo vrijeme.. Slučajnost?? I od kojih skejtera?? Dečko mi skejta već 3 godine i na Jarunu je sasvim pristojno mjesto za vježbanje..

ST
Stjep
14:38 28.10.2015.

Šutite o ovome dugo i sada odjednom u ovo predizborno vrijeme vam je to glavna priča hahah, koliko ste platili za članak odnosni oni koje podržavate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije