Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni časopis iz SAD-a

S Medvednice će opet doći razoran potres

Zagrebačka služba spašavanja spremna je i na najteže zadatke
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
10.01.2016.
u 19:07

Šire područje Zagreba seizmotektonski je vrlo aktivno, a tome su razlog križanja i sučeljavanja velikih rasjeda

Zagreb može pogoditi potres magnitude do 6,5 stupnjeva po Richteru. Bio bi to potres sličan onome kakav je metropolu pogodio 1880. godine kada je porušeno 1700 kuća. Bio je to potres od 6,3 stupnja po Richteru, a dogodio se na dubini od deset kilometara. Takva tvrdnja proizlazi iz članka objavljenog prošlog tjedna u utjecajnom američkom magazinu Universal Journal of Geoscience. Kraći znanstveni rad prof. dr. Marinka Oluića objavljen je na engleskom jeziku pod naslovom Remote Sensing in Pre-earthquakes Exploration, Case Study of Zagreb Region, Croatia.

Prijetnja s Medvednice

Dr. Oluić u tom se radu bavi predviđanjem mehanizma nastanka potresa na teritoriju Zagreba i Zagrebačke županije. Šire je područje Zagreba seizmotektonski vrlo aktivno, a to je najaktivniji dio središnje Hrvatske, kako piše dr. Oluić, pri čemu se ponajviše ističe Medvednica. Tome su razlog križanja i sučeljavanja velikih rasjeda, pružanja sjeverozapad – jugoistok te sjeveroistok – jugozapad. Među njima je najmarkantniji savski rasjed, koji se može isprekidano pratiti na satelitskim snimkama od Banje Luke, preko Zagreba, Ljubljane do talijanskog grada Tolmezza u Furlaniji na duljini oko 350 km. Taj je rasjed, u širem području Zagreba, presječen poprečnim i dijagonalnim rasjedima sjeveroistočnog pružanja. Spomenuti rasjedi uvjetovali su intenzivna tektonska kretanja masa, s čime koincidira raspored epicentara potresa. Naime, većina epicentara potresa nalazi se uz navedene rasjede ili na mjestima na kojima se oni sučeljavaju ili presijecaju, pa se može reći da su oni glavni uzročnik nastanka potresa u tom području. Razmatrano područje, između 1901. i 1970. godine, svake je godine u prosjeku pogodio jedan potres magnitude M = 4,0 – 6,1. Najviše potresa dogodilo se na području Medvednice, gdje se dogodio i onaj najjači 1880. godine.

Moguća i razorna snaga

Posljednji jači potres s epicentrom na Medvednici Zagreb je zatresao 1990. godine, a imao je 4,9 stupnjeva po Richteru. Druga su dva za Zagreb interesantna područja Pokuplje i Žumberak, piše dr. Oluić. Povijest bilježi više jačih potresa i u tim područjima. U području Pokuplja (dolina rijeke Kupe), naročito u predjelu ušća rijeke Gline u Kupu, zapadno od Siska, dogodio se 1909. godine potres jačine šest stupnjeva po Richteru. On je značajan i zbog rada našeg poznatog seizmologa Andrije Mohorovičića, koji je po njegovim podacima ustanovio diskontinuitet u građi Zemlje. U Žumberačkom gorju najjači zabilježeni potres dogodio se 1917. godine s magnitudom 5,7 stupnjeva po Richteru na dubini od šest kilometara. Distribucija epicentra potresa zabilježenih na širem području Zagreba od 1879. do 1964. godine magnitude veće od 3,7, navodi Marinko Oluić, ukazuje na dva osnovna pravca na kojima se oni prostiru; grupirani su uzduž spomenutih rasjeda te na njihovim križanjima. Točnije, riječ je o području sjeveroistočno od Zagreba, uzduž jugoistočnih padina Medvednice i dolinom Save. Kako nas je povijest već naučila, oni mogu biti i razorne snage. No, znajući to, moguće je i sigurnije planirati razvoj i izgradnju grada zaobilazeći najtrusnije predjele s najvećim brojem epicentara, kaže geolog Oluić.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar liquidsky
liquidsky
22:40 10.01.2016.

Na žalost, znamo za tu opasnost, ostavlja gorak okus. Na sreću, čak i da se cijeli Zagreb sruši, "penthaus" u Bužanovoj ponosno će stajati i dalje. Iz njega će On mahati rukama i još tisuću godina upravljati gradom, izgraditi još ljepši, bjelji i stariji Zagreb-grad. Tek tada će Njegov urbanistički genij doći do punog izražaja. Nismo ni svjesni kakvu sreću imamo. S tom Bužanovom.

ZE
zecopas
20:00 17.01.2021.

Potres 1880 NIJE BIO JAČINE 6.3 PO RICHTERU!!! Kao prvo, Richterova ljestvica je nastala tek 1935, dakle, 1880. se nije mogla izmjeriti jačina potresa prema ljestvici koja uopće ne postoji i koja je nastala tek 55 godina kasnije! Vidite kako lažete ljude? Ali to nije sve! Prvi seizmograf u Hrvatskoj je instaliran tek 1906. u Zagrebu. A čime ste izmjerili potres 26 godina ranije i još prema ljestvici nastaloj 1935??? Pa jeste li vi normalni? Dakle, radi se o čistoj laži i nabrijavanju podataka, vjerojatno u svrhu zastrašivanja ljudi i stvaranja panike. Potres 1880. je bio jačine otprilike kao ovaj u ožujku 2020. ali naravno, ne može se točno znati jer se tada jednostavno nije imalo čime izmjeriti. Tada se jačina potresa procjenjivala čisto SUBJEKTIVNO, na osnovu nastale materijalne štete, na osnovu analiza, procjena i usporedbi i to je to. Slobodno malo istražite i uvjerit ćete se da je 100%  tako. Važno je napomenuti da su tada građevine bile neusporedivo lošije građene nego danas pa je samo radi toga šteta bila nešto veća nego 2020. Poznato je da je nakon potresa u Skopju 1963 u bivšoj državi donesen zakon o protupotresnoj gradnji nakon čega su građene daleko kvalitetnije građevine, daleko otpornije na potres. Da su 2020. bile građevine kao 1880. ovih 5.5 stupnjeva bi porušili više od pola Zagreba. A da su 1880 bile građene ovako kao danas, šteta bi bila neznatna. Zato je sad uglavnom i stradao centar grada gdje su građevine stare i loše građene i mjesta oko samog epicent

DU
Deleted user
03:59 11.01.2016.

Kašina-Lučko crta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije