Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzgajivački tvrde

S istoka zg. županije lavandino ulje kvalitetnije nego s Hvara

lavanda
Davor Visnjic/PIXSELL
29.07.2012.
u 09:18

Na obroncima Moslavine uzgaja se najviše sorta lavandin budrovka, koja je pronađena na Hvaru, ali kultivirana upravo za sadnju u kontinentalnim predjelima. Daje kvalitetno ulje, čak i puno kvalitetnije nego ono lavande na Hvaru

Prema nekim istraživanjima, lavanda uzgajana na brdskim predjelima daje znatno kvalitetnije ulje s minimalnim udjelom štetnog kamfora. Upravo je to bio jedan od razloga zbog koji se na brdovitom terenu Moslavine, na istočnoj granici Zagrebačke županije u općini Križ, na uzgoj ove mirisne i ljekovite biljke odlučio Miljenko Trut.

Pod lavandom je zasadio prije tri godine 3 hektara, a danas spada među veće uzgajivače lavande zagrebačke županije, iako poručuje, nije ni blizu onoga što je vidio u Provansi.

- Tamošnji poljoprivrednici koji nemaju zasađenih barem 20 hektara pod lavandom ne smatraju se ozbiljnim tržišnim igračima, komentira uzgajivač iz Križa koji je, uz šestoricu svojih kolega, član zadruge “Milka Trnina” , s vrlo ambicioznim planovima vezanim uz lavandu. Zagrebačka županija pod ovom ljekovitom kulturom ima 20 hektara, a upravo zadrugari iz Križa predstavljaju okosnicu ove poljoprivredne aktivnosti u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Učio o uzgoju s interneta

- Kada sam počinjao sa sadnjom lavande, imao sam samo internet i nekolicinu blogera proturječnih iskustava i informacija kako uzgajati i brinuti o toj biljci. Županija mi je pomogla pri nabavci sadnica, kao i sustava navodnjavanja. Ove godine lavanda je u prvom puno cvatu, pun je očekivanja Trut, ali i proziva kako je jedina destilerija za proizvodnju lavandinog ulja u Jastrabarskom. Do nje je s istoka zagrebačke županije skup transport, ali i krajnja cijena destilacije.

- Sav plasman lavande vozimo u tamošnju tvrtku Irex aroma, no ona nam uzima 40 posto ulja u zamjenu za destilaciju, pa kad se podvuče račun, vrlo malo toga za nas proizvođače ostane.

U prosjeku za litru ulja proizvođač lavande dobije 120 kuna, dok se njegova cijena penje i na 800 kuna u maloprodaji. To je dovoljan dokaz tko u ovoj branši bere vrhnje, zaključuje uzgajivač iz zagrebačke županije.

Istok županije po uzoru na Provansu

Stoga su lavandari s istoka zagrebačke županije krenuli u nabavku vlastite destilerije, a kupili su i stroj za branje lavande.

- Želimo sami plastirati na tržite svoj proizvod. Bio da je to ulje, mirisni sapuni, vrećice s lavandom, sprejevi protiv insekta, prognozira Miljenko Trut. Plasman prizvoda vide kroz izravnu prodaju u trgovačkim centrima, ali i na specijaliziranim sajmovima kakve ogranizira i općina Križ. Svakog svibnja organiziraju se i Dani lavande, a pomoć pruža i zagrebačka županija.

- Samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave organiziramo sajmove domaćih prehrambenih i tradicionalnih proizvoda na kojima, između ostalih, sudjeluju i proizvođači lavande. Neki od ovih sajmova su: Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Proizvodi hrvatskog sela, Samoborski proljetni sajam, Božićni sajam u Pušći, podsjećaju iz zagrebačke županije.

Na obroncima Moslavine uzgaja se najviše sorta lavandin budrovka, koja je pronađena na Hvaru, ali kultivirana upravo za sadnju u kontinentalnim predjelima. Daje kvalitetno ulje, čak i puno kvalitetnije nego ono lavande na Hvaru, pojašnjava Trut dodajući kako su ovdašnji proizvođači svi redom vlasnici eko-markica, za što dobivaju i posebne poticaje od 4600 kuna po hektaru.

- Usjeve ne tretiramo nikakvim pesticidima, korov se suzbija iključivo košnjom i kopanjem, a prodor pesticida s okolnog zemljišta sprečavamo zasadima uz rubove, kod mene konkretno malina, ističe. Za sve koji kane ući u ovaj vid poljoprivredne aktivnosti, Trut poručuje da je spreman pomoći i svojim znanjem i sadnicama, ali i naglašava kako je potrebno dosta truda, volje i inicijative za uspješan proboj s domaćom lavandom na tržište.

 

Komentara 1

TI
tirkizna
10:10 31.07.2012.

Lik je ipak malo pretjerao. Kontinentalna lavanda i priobalna se ne mogu uspoređivati. Svaka ima svoju specifičnu kvalitetu. Prema tome, i njegova kontinenalna lavanda je odlična jednako kao i ona sa Hvara! Malo više poštovanja i prema drugima ne bi škodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije