Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestaje povijest

Pogledajte rušenje tvornice na Črnomercu!

Prvomajska
Foto: Jakov Novak
1/9
13.01.2014.
u 18:57

Objekte bivše tvornice braće Ševčik – Prvomajska na Črnomercu uklanjaju bageri. Kompleks nije dobio status zaštićenoga spomenika kulture iako su stručnjaci na to upozoravali godinama

Zgrada bivše tvornice braće Ševčik u Ulici grada Mainza na Črnomercu upravo se ruši, bageri su već uklonili neke zidove i prodrli u unutarnji prostor objekta.

Vijest je na Facebooku pronijela inicijativa 1postozagrad, poručujući da objekt tvornice, poznatije i kao Prvomajska, nije postao zaštićeni spomenik kulture, iako su relevantni stručnjaci, kako piše, na to više puta javno upozoravali.

Zgrada postoji od 1928. godine, dograđena je 1936., a u njoj su bile strojarske radionice, ljevaonice željeza i metala u kojima je, prema arhivima Akademije tehničkih znanosti, proizveden 1936. i prvi alatni stroj u Hrvatskoj.

– Kompleks je unutar povijesne urbane cjeline Grada Zagreba i podrazumijeva zaštitu osnovnih elemenata povijesne urbane strukture i pejzažnih vrijednosti te pojedinih skupina i pojedinačnih građevina – navodi publicist i aktivist Saša Šimpraga u svojem djelu "Zagreb, javni prostor" iz 2011. godine.

 

Komentara 35

CA
car099
15:28 13.01.2014.

baš nam u centru grada treba još jedna ruševina slična onoj u Paromlinskoj. Bolje to srušiti i sagraditi nešto korisno

Avatar rajetin
rajetin
15:58 13.01.2014.

Pa ne može baš svašta biti zaštićeni spomenik kulture. Grad se razvija i mijenja. Činjenica da je u toj tvornici iz 1928. (pregrađenoj 1936.) proizveden prvi alatni stroj u Hrvatskoj nedovoljan je argument. Taj podatak treba obilježiti spomen pločom na novom objektu koji će biti svsrishodniji i estetski privlačniji. A što će se na tom mjestu graditi, to je već drugo pitanje.

IV
Ivek22
16:47 13.01.2014.

Ma bravo, idemo to sivilo ružno oronulo industrijsko zaštititi i kaj onda? Ah da, unutra useliti nekakve "kulturne", "građanske", "nevladine" udruge koje bu sisale lovu iz gradskog proračuna svojim razno raznim projektima i manifestacijama u tim halama. U Zagrebu (donji i gornji grad) je sve puno objekata pod zaštitom i građanima koji žive u tim objektima to zadaje same glavobolje (financijske). O tolikom broju objekata pod zaštitom u Zagrebu ne bi mogla brinuti niti Švicarska, pa nije ni čudo da je 70% objekata pod zaštitom u Zagrebu oronulo i u jadnom stanju. Bolje i rušiti ove napuštene hale nego zaštititi pa dobiti novi paromlin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije