Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reiki već popularan

Reakcije građana nakon najave blagoslova kućnih ljubimaca

pas, dijete, kućni ljubimac (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
24.04.2013.
u 14:07

"Vjerojatno ću se prošetati do Maksimira jer i inače ondje provodim puno vremena, a i zanima me kako će događaj izgledati"

Maksimir će ove subote ugostiti kućne ljubimce i njihove vlasnike na prvom masovnom blagoslovu. Obred vodi umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. dr. Juraj Kolarić. 

Ima i važnijih tema

Inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Bandić, a podržao kardinal Bozanić. I papa Franjo nedavno je privukao pozornost i simpatije blagoslovivši labradoricu. Takvi događaji nisu novost u svijetu, od SAD-a preko Brazila do Italije, ali jesu u Hrvatskoj. 

Zagrebački vlasnici kućnih ljubimaca ne protive se inicijativi jer smatraju da takav potez nikome ne šteti.

– Vjerojatno ću prošetati do Maksimira jer i inače ondje provodim puno vremena, a i zanima me kako će događaj izgledati. Iako sam vjernica, mislim da mome psu blagoslov nije potreban. Poštujem tuđe stavove, ali čini mi se da bi gradonačelnika i Crkvu trebale zabrinjavati važnije teme od blagoslova kućnih ljubimaca – kaže Žana, vlasnica njemačkog ovčara Walkera. 

– Ako se mogu blagoslivljati motori i automobili, zašto blagoslov ne bi primili i psi – kaže Enis Zebić. 

– Sveti Franjo najdraži mi je svetac, a inicijativa je simpatična. Hoćemo li Paša i ja doći, još se moramo dogovoriti – govori vlasnik 9-godišnjeg hrvatskog ovčara.

Da između ljudi i životinja nema razlike kad im zaprijete ozbiljne bolesti, pokazuju iskustva veterinara. 

Tretmani u čekaonici

– Dolaze nam reiki majstori koji ljubimcima u čekaonici daju tretmane smatrajući da će im pomoći prije operacije. Jedna klijentica bioenergetičarka kaže da je svojoj mački tretmanima uspjela upola smanjiti povećanu štitnjaču. Naravno, bilo je situacija u kojima životinjama nijedna vrsta medicine nije mogla pomoći – govori veterinarka ambulante Peroković i dodaje da se vlasnici izuzetno vežu uz ljubimce, koje smatraju ravnopravnim članovima obitelji. Neki su obred shvatili kao dobru šalu.

– Blagoslov je potreban samo ako se u kući živi prema vjerskim načelima. Svoga psa Paka odvest ću u Maksimir jer je dobar katolik, a ondje će sigurno naći dobro društvo – rekao je Saša Al-Chayeb.

>>Prvi put u Zagrebu masovni blagoslov kućnih ljubimaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije