Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zg tornjevi

Razmještaj nebodera diljem grada nije dobar

eurotower
Marko Lukunić/PIXSELL
18.09.2013.
u 08:17

Na savjetovanju stručnjaka govorilo se o visokim zgradama i mogućnosti njihove gradnje, namjene i uloge u Zagrebu

Vjesnik i Zagrepčanka kao neboderi simboli su grada, ali i primjer kako su visoke zgrade dobro uklopljene u prostor, kojem su dali i doprinos životu kvarta i prometno su povezali ulice i blizu su središtu grada - naveo je pročelnik gradskog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek na simpoziju o neboderima u Zagrebu, govoreći o planiranju visokih zgrada.

No, od 246 gradskih objekata viših od devet katova, što je definicija nebodera, nisu svi dobro razmješteni po gradu, pri čemu je pročelnik takvim ocijenjen i objekt Sky Office. Iako na vrlo prometnoj Zagrebačkoj aveniji, nije na baš dobro pogođenom mjestu, jer je, kazano je, predaleko od \"zona utjecaja\". Iako prema sadašnjem GUP-u, zagrebački neboderi smiju biti visoki do 100 metara i s najviše 25 katova, arhitekt Marijan Hržić, u čijem su opusu toranj Cibone i Eurotower u Radničkoj, zapitao se zašto ne bi bili i viši, poručivši i mladim kolegama da se pri projektiranju ne trebaju ograničavati. Na savjetovanju se govorilo i o visokim zgradama kao dijelu zagrebačkog identiteta, te zonama gdje ih je moguće u gradu dizati. Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš istaknula je da se danas u gradu premalo gradi, i da je puno započetih a nedovršenih zgrada.

>>Život na krovu novih nebodera

>>Čermak: Zagreb pet godina odbija projekt vrijedan 500 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije