Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osigurano 153,9 milijuna eura

Radovi na obnovi Zavoda: Helidrom na garaži Rebra siguran za prihvat helikoptera

PXL_110923_103101994.jpg
12.09.2023.
u 08:57

Glavna bolnička zgrada prostirat će se na 3386 četvornih metara na šest etaža, od kojih jedna je potpuno ukopana, zatim suterenska, prizemna i tri kata. Ukupna površina zgrade je 35.026 kvadrata i imat će 132 nova kreveta za akutne bolesnike te nove operacijske sale.

Osam mjeseci trajat će radovi na obnovi Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s transplantacijom matičnih krvotvornih stanica KBC-a Zagreb, koji će biti otvoren krajem svibnja 2024. godine. Novi će se Zavod prostirati na 2500 četvornih metara i imat će 14 jednokrevetnih soba, četiri dvokrevetne i šest sterilnih jedinica, a s djecom će moći boraviti i roditelji, najavio je ravnatelj KBC-a, prof. Ante Ćorušić.

Zavod je prethodno sagrađen do određenog stupnja gotovosti s 2,7 milijuna eura donacija, završit će se zahvaljujući šest milijuna eura iz zajma Svjetske banke, a KBC je za opremanje namijenio 750 tisuća eura. Ukupna vrijednost obnove Zavoda je 9,45 milijuna eura. U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića na Rebru je predstavljena i Faza III projekta razvoja KBC-a Zagreb. Čine je glavna bolnička zgrada, garaža i pristupne prometnice.

Glavna bolnička zgrada prostirat će se na 3386 četvornih metara na šest etaža, od kojih jedna je potpuno ukopana, zatim suterenska, prizemna i tri kata. Ukupna površina zgrade je 35.026 kvadrata i imat će 132 nova kreveta za akutne bolesnike te nove operacijske sale. Otvorena garaža tlocrtno se prostire na 6315 četvornih metara na pet etaža – suterenska, poluukopana, prizemlje i tri kata. Ukupna je površina garaže nešto više od 31.000 metara četvornih i ima 1045 parkirnih mjesta.

POVEZANI ČLANCI:

Na krovu garaže prema projektu bit će helidrom, spojen direktnim dizalom do tunela koji vodi u sve klinike. Direktna, tzv. topla veza na dvije je etaže ostvarena sa zgradom centralnog operacijskog bloka. Prije nekoliko mjeseci stručnjaci su iznosili primjedbe što se tiče nosivosti helidroma na garaži s obzirom na težinu helikoptera pa smo zamolili glavnog projektanta da odgovori na te sumnje.

– Samim zadovoljavanjem uvjeta za potresnu zonu u kojoj se nalazi Zagreb svi su nosivi elementi gotovo sto posto prilagođeni helikopteru na krovu. Medicinski helikopteri koje, kako vidim, nabavlja Ministarstvo zdravstva, teže između tri i pet tona, što nije tako velika masa. Što se tiče helidroma na krovu, puno je kompleksniji sustav vidljivosti, polijetanja i slijetanja, tako da su koridori puno veći problem u ovom projektu od same nosive konstrukcije. Ona u potpunosti zadovoljava potrebe i nosivost ovog helidroma zadovoljava i prihvat šesttonskih helikoptera. Puno je veći problem magla u Zagrebu – kazao nam je Siniša Zdjelar, glavni projektant Faze III na Rebru.

– Vlada i Ministarstvo osigurali su više od 153,9 milijuna eura za ova dva projekta. Od 2016. do danas za kapitalna ulaganja u KBC-u Zagreb osigurano je čak 377,7 milijuna eura. Takvo ulaganje u naš najveći KBC nismo imali u prošlom vremenu – kazao je Vili Beroš, naglasivši da će se u zdravstvenu infrastrukturu u tom razdoblju uložiti ukupno 2,1 milijarda eura.

Otvorenje nove bolničke zgrade očekuje se sredinom 2026. a u nju će se smjestiti odjeli ortopedije, oftalmologije, transfuziologije, radiologije, patologije i citologije, ljekarna i kuhinja. – Ova investicija jasan je signal da želimo veću kvalitetu u hrvatskom zdravstvu, a različiti izvori sredstava sjajan su primjer dobrog ulaganja i suradnje – naglasio je premijer Andrej Plenković.

>> VIDEO Ovako će u budućnosti izgledati cestovni most preko Drave kod Križnice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije