Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITOVI

Queen u Velikoj Gorici: Večeras je spektakl s 214 izvođača

Generalna proba za projekt "Queen"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
28.03.2019.
u 10:54

Motivirao ih je i film “Bohemian Rhapsody”, a svi jedva čekaju točku u kojoj nastupaju samo nastavnici

Iz zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici protekla su dva i pol mjeseca odzvanjali zvuci glazbe i sve se treslo od plesa. Učenici i profesori Umjetničke škole Franje Lučića pripremali su svoj glazbeno-plesni megaprojekt “Queen”, a rezultat će na istome mjestu predstaviti večeras u 19.30 sati.

Tata za bubnjem

Osim njihova školskog benda, gudačkog orkestra, plesača, solista te malog i velikog zbora, nastupit će i gosti, djevojački zbor velikogoričke Gimnazije i zbor Glazbene škole iz Varaždina koji se proslavio na društvenim mrežama svojom izvedbom “Bohemian Rhapsody”. Program koji će trajati dva sata okupit će čak 214 izvođača koji će svirati i pjevati hitove legendarne grupe Queen te plesati na njih. Začetnici projekta su profesorica violončela Tea Krčelić Rabadan, koja je i dirigentica orkestra, te njezin suprug Marin, koji je napisao aranžmane.

A kako je sve počelo? Prije dvije godine orkestar i bend također su imali projekt “Queen”, no sa “samo” šezdeset izvođača, a lani su im se priključili i plesači iz škole pa su tada obrađivali pjesme Pink Floyda i Guns’n’Rosesa koje je Rabadan prearanžirao u instrumentale. No prošle je jeseni, govori autorica projekta, vodila učenike na Oscarom nagrađeni film “Bohemian Rhapsody”, koji ih je oduševio pa su tražili da opet rade nešto od Queena.

– Sjeli smo za stol i odabrali 16 pjesama. Kolegice iz plesnog odjela već su imale neke svoje vizije kako će se izraziti. Zbog toga što su neke točke plesne, neke samo pjevane, a neke će izvoditi samo orkestar, sve to nazivamo projektom “Queen”. Djeca žele raditi, stalno smo na probama, roditelji će me zadaviti koliko im djeca vremena provode ovdje – kaže prof. Tea Krčelić Rabadan.

Jednu točku izvode samo nastavnici, koji plešu i pjevaju, što je učenicima posebno drago jer ih nisu nikada vidjeli u tom izdanju. Probe su bile odvojene pa su se izvođači tek jučer prvi put našli zajedno na pozornici. Pjesme su birali nasumično, a uzeli su i neke koje su im bile na repertoaru prije dvije godine te ih prearanžirali. Tako će se večeras, među ostalim, čuti “I Want to Break Free”, “Love of My Life” i “Don’t Stop Me Now” u sasvim novom ruhu i izvedbi mladih umjetnika. Na pozornicu će zakoračiti 37 plesača, a posebno je zanimljiv bend koji čine dvoje profesora na gitarama, učenica na klavijaturama i jedan entuzijastični tata iz škole za bubnjem.

Punili bi dvoranu i više dana

Marko Požgaj, nastavnik oboe, u projektu “Queen” svira klavir.

– Meni je to fantastično, laktario sam se da kraj svih mojih kolega klavirista uđem u ekipu. Sudjelujem u projektima od samog početka, a ovaj je stvarno golem, s jako puno djece. I žao mi je što imamo samo jedan koncert jer sam siguran sam da bismo napunili dvoranu nekoliko dana zaredom – ističe prof. Požgaj.

Mladi nastavnik tambure koji u “Queenu” svira gitare Matija Moslavac kaže pak kako projektom želi prenijeti entuzijazam prema dobroj glazbi na mlađe generacije.

– Htjeli smo, među ostalim, da se kvalitetnija glazba prezentira na zanimljiv način i da se otrgnu od narodnjaka – zaključuje prof. Moslavec.

>>Queen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije