Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Prvu četverokatnicu u Zagrebu sagradio je ljekarnik koji je prodavao čudotvoran eliksir

feller
Arhiva obitelji Marte Zdenković
15.11.2021.
u 10:29

Eugen Viktor Feller umro je na današnji dan prije 85 godina, a stvorio je čuveni "Elsa-fluid" koji je liječio sve od kostobolje na dalje, a preporučao se i kao sredstvo za čišćenje.

Otac mu je bio židov, a majka austrijska katolkinja. On je, pak, rođen u ukrajinskoj Lavovskoj oblasti. Školovao se za ljekarnika i zatim krenuo trbuhom za kruhom diljem Austro-Ugarske Monarhije, pa je tako je došao i u Hrvatsku, još kao mladić. No, ubrzo je postao poznat kao pionir u farmaciji na našem području. Eugen Viktor Feller umro je na današnji dan prije 85 godina, a osim po svojim uspjesima u industriji ljekova, poznat je i po tome što je u Zagrebu, na uglu Trga bana Jelačića i Jurišićeve ulice, izgradio prvu četverokatnicu u Zagrebu koja je ubrzo bila prozvana zagrebačkim neboderom. 

 

 

Zvan prema njegovom čudsnom eliksiru Elsa-fluid koji je plijenio pozornost svih Zagrepčana i stanovnika njegove okolice, upravo je "Elsa-fluid dom"  po svojoj konstrukciji i dekoraciji za neke bio najmoderniji objekt tadašnjeg Zagreba. Taj "neboder", kako su ga u ono vrijeme nazvali, vrlo brzo je postao senzacija za sve ljude iz provincije koji su se čudom čudili čega sve nema u Zagrebu. Zgrada je bila u stilu secesije, a ljudi su govorili da se Zagreb "amerikanizira", jer su slikarske dekoracije bile potpuno podređene neobičnom lijeku. 

A sam pripravak, smatralo se, bio je lijek za sve, pa se preproučivao svima, od mladih i starih do seljaka, službenika i vojnika. Sam Feller reklamirao ga je kao čudotovran eliksir koji je dobar za cijeli organizam, ali i kao kao sredstvo za čišćenje, za dezinficiranje tijela. Kućni lijek, ukratko, gotovo za sve. Reklamirala se i kao čudotvorna vodica koja liječi sve tegobe, od kostobolje na dalje, a navodno je i pomlađivala.

- Uz Elsa-fluid, Feller je u Stubici proizvodio i druge Elsa proizvode, primjerice Tjerajuće Elsa-pilule za poboljšanje probave, sredstvo za čišćenje čiji je glavni sastojak bila rabarbara, Fellerove šećerne pastile proti glista pod nazivom Elsa bile su namijenjene ponajprije djeci, ali izvrsno djeluju i na odrasle. Elsa-švedske kapi zapravo je bio liker za trbuh, a koristio se za probavu i poticanje teka. Protiv kašlja i boli u prsima Feller je proizvodio Elsa-zagorski sok, a protiv slabokrvnosti Elsa-kina-željezno vino. Za dug život u ponudi je bilo Elsa riblje ulje, koje jača svakoga, posebice slabe žene i djecu, Elsa-Mentolni klinčić, kojim su se uklanjale glavobolja i migrena, ali je ublažavao i posljedice uboda insekata - stoji na web stranici tvrtke M.E.V. Feller koja posluje u Stubici, iz koje je Eugen Viktor doselio u Zagreb. 

Prodavala se i u zagrebačkoj ljekarni na Jelačićevu trgu, a tim proizvodom Hrvatska je dobila svoj prvi registrirani brand svega dvadesetak godina nakon Velike Britanije. Pročelje je velike zgrade na Trgu bana Jelačića zato bilo u obliku boce, a na zidovima su postavljene reklamne poruke, dok je na krovu pisao natpis "Što je Elza-fluid, to se zna".

Sam Feller kao ljekarnik bio je izuzetno uspješan, a svoju čudotvornu bočicu prodavao je u milijunima. Godine 1908. iz Donje Stubice poštom se otpremalo od 300 do 400 pošiljki lijeka na dan i primalo gotovo isto toliko novčanih uputnica. Feller je osvojio tržište Austrije, Njemačke i ostalih europskih zemalja, te Egipta, Kine, Japana i Amerike, u koju se eliksir osobito izvozio u doba prohibicije jer je u velikom postotku sadržavao alkohol. Sve to dalo je Felleru veliko bogatstvo pa je, osim četverokatnice na početku Jurišićeve, sagradio i vilu s vrtom u Jurjevskoj ulici.  No, Feller podrijetlo svoje karijere veže uz Donje Stubice, pa je ondje sagradio 1901. godine zgradu, odnosno tvornicu-laboratorij za potrebe proizvodnje. Feller je otvorio fundaciju za pomoć majkama i obiteljima poginulih hrvatskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata, a preminuo je u Zagrebu, 15. studenoga 1936., te je sahranjen na Mirogoju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije