Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova izložba

Prvi odašiljač radia Zagreb i 66,9 kilograma težak televizor u Tehničkom muzeju

Zagreb: Postav izložbe u Tehničkom muzeju povodom obljetnice odašiljača i veza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
08.06.2021.
u 14:19

Izloženo je na desetke predmeta vezanih uz radiodifuzijsku povijest Hrvatske i Zagreba

Prvi odašiljač radia Zagreb marke Telefunken koji je prenio zvuk u eteru 15. svibnja 1926. godine, a vrijedio je 50.000 tadašnjih zlatnih maraka te bio u upotrebi do 1940 godine.

Zatim i crnobijeli televizor iz Australije težak 66,9 kilograma, koji je ujedno i najteži ondje. A tu je i mini televizor iz Japana koji je pak težak svega 5,8 kilograma i time drži rekord najlakšeg uređaja. “Uglancan” je za posjetitelje i radioaparat “Nikola Tesla” iz 1958. godine koji se za vrijeme Jugoslavije koristio u Beogradu, a ima i mjerača izolacije iz šezdesetih te osamdesetih godina. Ove vrijedne predmete, među ostalima, iz povijesti Hrvatske čuva izložba „OIV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ koja je danas otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Njome se slavi gotovo stoljeće prijenosa radijiskih i 65 godina televizijskih signala. Osim izložbe predstavljena je i monografija tvrtke Odašiljači i veze, vodećeg hrvatskog mrežnog operatera na području radiotelevizijskog emitiranja i prijenosa telekomunikacijskih usluga. 

Na otvorenju si bili i, među ostalima, ministrica Nina Obuljen Koržinek, ministar Mario Banožić i Darko Horvat, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla gospođa Markita Franulić prva se obratila uvaženim gostima te uputila čestitke Odašiljačima i vezama i zahvalila na suradnji.

„Izložba prikazuje djelatnost Odašiljača i veza kao gustu mrežu tehnološke infrastrukture, stručnih kompetencija i ljudskog angažmana koji su javnosti često nepoznati, a u pozadini su zvuka i slike na uređajima koji svi imamo i koristimo, a njihov povijesni slijed je predstavljen u predmetima iz naše zbirke iz radijske i televizijske tehnike s posebnim naglaskom na one proizvedene u Hrvatskoj.“, kazala je gospođa Franulić.

U svom obraćanju član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica poželio je dobrodošlicu svim sudionicima, predstavio Monografiju „OIV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ te je prikazana multimedijalna prezentacija nastajanja i razvoja OIV-a od samih početaka sve do danas.

„Nemoguće je sve događaje naše bogate povijesti sažeto spomenuti da se nešto ne propusti. No, ipak pokušali smo one najvažnije obraditi, učiniti da imaju početak i kraj te objediniti ih u Monografiju koju danas predstavljamo. Radio i televizija su od svojih početaka pa do današnjih dana prošli veliki tehnološki razvoj, a posebice u zadnjim godinama prošlog stoljeća i početkom ovog. Čvrsto vjerujemo u budućnost naše kompanije i cijele tehnološke razine Republike Hrvatske.“, Botica je u svom govoru posebno istaknuo.

Izložbu je službeno otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je čestitao na ovoj značajnoj obljetnici, pozdravio sve prisutne u ime Vlade Republike Hrvatske i zahvalio na pozivu. „Prezentacija koju smo maloprije vidjeli dokazuje da kako su Odašiljači i veze u potpunosti na tragu

globalnog trenda četvrte industrijske revolucije, a sveprisutnost i neograničenost najbolje definiraju put Vaše kompanije koji je zacrtan globalno. Hrvatska je od samih početaka odašiljanja radijskih i televizijskih signala bila predvodnica u ovom dijelu Europe, bilo u tehničkom pogledu, bilo u pogledu sjajnih ljudi koji su vodili taj cijeli proces.“, kazao je Plenković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije